<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venter konkursbølge i bygg og anlegg

Antall konkurser i Norge har falt med 30 prosent, men bygg- og anleggsbransjen får det tungt fremover. 

    Publisert 3. mai 2021 kl. 09.57
    Oppdatert 3. mai 2021 klokken 09.58
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 248 ord
    FLERE KONKURSER: I april var det dobbelt så mange konkurser innen bygg- og anleggsbransjen som i april 2020. Foto: Gard Setsaas

    I løpet av årets første fire måneder gikk 895 selskaper konkurs i Norge. Dette er en nedgang på over 30 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, viser tall fra inkassoselskapet Fair Group. 

    Bygg og anlegg sliter

    Til tross for en god start på året finnes det mørke skyer. I april har antall konkurser innen byggenæringen doblet seg sammenlignet med fjoråret. I april ble det registrert 250 konkurser i Norge – fem flere enn i samme periode i fjor – men 80 av disse konkursene var innen bygg- og anleggsnæringen. I april 2020 var antallet selskaper innen bygg og anlegg som ble registrert konkurs 41.

    Det er tegn som tyder på at dette bare kan være begynnelsen på en konkursbølge innen bygg og anlegg. Ifølge Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) vil bransjen merke ettervirkningene av pandemien i år. 

    EBAs prognose viser at opptil 215 milliarder kroner i investeringer og 20.000 arbeidsplasser kan forsvinne i løpet av de neste tre årene. Ifølge EBA kan en tredjedel av bygg -og anleggsmarkedet bli borte i løpet av de neste tre årene som en følge av pandemien. 

    Venter problemer til høsten

    Den store, ukjente i konkursstatistikken er uansett det store etterslepet med virksomheter som vil få virkelige problemer når støttetiltakene fra staten opphører, mener Fair. Inkassoselskapet viser til flere støtteordninger som skal etter planen bli faset ut i juni, som for eksempel dekning av faste kostnader og betalingsutsettelser. 

    Ifølge Fair vil mye av svaret være når og hvordan støttetiltakene utfases. Derfor venter inkassoselskapet store problemer i andre halvår dersom støttepakkene opphører i sommer.