<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slipper ikke unna bærekraftrapportering

Et EU-direktiv foreslår at også SMB bør forholde seg til bærekraftrapportering. Et godt forslag mener Revisorforeningen, som deltar aktivt i arbeidet med en europeisk rapporteringsstandard for SMB.

    Publisert 13. mars 2022 kl. 14.12
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 514 ord
    STARTER UTREDNING: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum starter i disse dager opp en utredning om bærekraftrapportering for SMB-bedrifter. Foto: Terje Pedersen

    Små og mellomstore bedrifter (SMB) utgjør 99 prosent av alle bedrifter i Europa. Så langt har disse selskapene ikke behøvd å forholde seg til bærekraftrapportering, som tradisjonelt kun vært for de største virksomhetene på børs.

    – EUs direktivforslag Corporate Sustainability Reporting Directive foreslår nå for første gang at også SMB bør rapportere på bærekraft. Helt konkret sier forslaget at små og mellomstore bedrifter notert på en europeisk børs må rapportere med en forenklet standard og at de resterende kan rapportere på frivillig basis sier rådgiver for bærekraft i Revisorforeningen, Carl-Emil Akselberg.

    Hvorfor bærekraftrapportering?

    Bærekraftrapportering  innebærer en ny hverdag for mange selskaper som i dag i stor grad har kunnet rapportere det de ønsker å kommunisere. Fravær av felles rammeverk for rapportering har ifølge Akselberg åpnet for grønnvasking. Og det er nettopp grønnvasking EU ønsker å komme til livs med sin nye grønne giv.

    – SMB er foreslått omfattet av kravene til rapportering fra 2026, og Finansdepartementet starter i disse dager opp en norsk utredning om hva som må gjøres for at selskaper, revisorer og andre skal stille godt forberedt til det som kommer, sier Akselberg.

    For mange små og mellomstore bedriftseiere er kravene de møter om bærekraft i markedet blitt merkbare allerede i dag. Spesielt i anbudsrunder, offentlige som private, som nå preges av omfattende spørsmål knyttet til om selskapet har en policy og retningslinjer knyttet til bærekraft i virksomheten.

    GRØNNE BANKENE: – Det er grunn til å tro at bankene vil ha insentiver til i å låne ut med gunstig rente for prosjekter og virksomheter som oppfyller kravene i taksonomien, sier Carl Emil Akselberg. Revisorforeningen

    Krav fra bankene

    Ekstern finansiering påvirkes også i økende grad av bærekraft. Med de nye taksonomireglene vil banker og kredittgivere bli målt på hvor stor andel av utlånsporteføljen som kan klassifiseres som bærekraftig.

    – Det er grunn til å tro at bankene vil fremstå som mest mulig grønne og dermed ha insentiver til i å låne ut med gunstig rente for prosjekter og virksomheter som oppfyller kravene i taksonomien. Banker er en viktig finansieringskilde for SMB-segmentet. 50 prosent av europeiske SMB-er opplyser at banklån og kredittfasiliteter er svært viktig for dem.

    Hva bør SMB-ene gjøre?

    Den europeiske revisorforeningen, Accountancy Europe, har publisert en 3-trinns vurdering som ifølge Revisorforeningen kan være et godt hjelpemiddel for mange små bedriftseiere som ønsker å øke fokuset på bærekraftsrapportering.

    – Den bidrar til at man både får bedre innsikt i egen drift, samtidig med at man får avdekket de viktigste risikotyper som bør håndteres. Som et siste steg bør man vurdere en tilpasset bærekraftrapport. En bærekraftrapport tilpasset bedriftens størrelse vil gjøre at bedriften er bedre stilt i både anbudsrunder og overfor banker.

    EU-kommisjonen og Europaparlamentet har gitt oppdrag til European Financial Reporting Advisory Group om å lage en standard for SMB for å oppfylle det nye direktivets krav. Denne vil bygge på god regnskapsskikk og UN Global Compacts rammeverk tilpasset SMB.

    – I Norge tilbyr mange revisjonsselskaper allerede denne muligheten. Ved at rapporten blir bekreftet får innholdet et kvalitetsstempel og du stiller da enda sterkere i anbudsrunder og i møter med banker og kredittgivere. EU-kommisjonen har understreket viktigheten av revisors attestasjon, sier Carl-Emil Akselberg.