Vestland må kutte en halv milliard

Den nye Vestland fylkeskommune har hele 490 millioner kroner i underskudd.

Illustrasjonsfoto: Utsikt over Bergen sentrum med Fisketorget og Torgalmenningen fra turvegen opp mot Fløyen. Foto: Marianne Løvland

380 av millionene er knyttet til nye klimavennlige fergeavtaler, opplyser fylkesrådmann Rune Haugsdal til Bergens Tidende.

Han la torsdag fram et budsjettforslag hvor han foreslår å reduserte avdragsbetalinger på lån, og å bruke overskuddet fra forrige budsjett til å kvitte seg med 400 millioner i 2020.

Videre foreslår han å kutte skolefrokosten, meningokokkvaksinen mot hjernehinnebetennelse, skolepsykologer og PC-er til elever ved videregående.

I tillegg til de 36 millionene som Haugsdal vil kutte innenfor opplæring, foreslås det 41 millioner i mobilitets- og kollektivfeltet. Også tannhelsetjenesten blir rammet med et kutt på fem millioner kroner.

– Vi har kun kutt i oppgaver som ikke er pålagt av loven, men som likevel er viktige saker for folk som bor i Vestland, sier fylkesrådmannen til BT.

Ifølge budsjettforslaget må den nye fylkeskommunen sannsynligvis belage seg på å kutte rundt hundre nye millioner kroner hvert år fram til 2023.

Fylkespolitikerne vil gjøre et vedtak på kuttene i desember.

(©NTB)


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker