Saudi-Arabias børsnotering får grønt lys

Saudiarabiske myndigheter gir grønt lys for landets statlige oljeselskap Aramcos søknad om børsnotering. Aramco kan bli verdens største børsnoterte selskap.

KAN BLI VERDENS STØRSTE: Børsnotering av Aramco vil kunne gjøre Saudi-Arabias økonomi mindre oljeavhengig, håper myndighetene. Foto: NTB Scanpix
Olje

Kongedømmets markedsregulator Capital Market Authority kom med kunngjøringen søndag morgen.

– Styret har vedtatt å godkjenne Aramcos søknad om registrering og tilbud av deler av sine aksjer, heter det i en melding på CMAs nettsted.

CMA har ikke oppgitt detaljer for når en børsnotering kan finne sted, men det antas at Aramco kan gå på børs i midten av desember.

Har prøvd siden 2016

Aramco kan bli verdens største børsnoterte selskap med en verdi på 1,7 billioner dollar, nærmere 15.500.000.000.000 kroner med dagens kurs. Kronprinsen håper salg av aksjer i det statlige oljeselskapet kan bidra til å gjøre landet mindre avhengig av en oljebasert økonomi.

Kilder med nært kjennskap til planen forteller til nyhetsbyrået AFP at det antas at 5 prosent av selskapets aksjer vil bli børsnotert. 2 prosent av aksjene blir lagt ut via Tadawul-børsen i desember, og de øvrige 3 prosentene skal noteres på en ennå ikke kunngjort utenlandsk børs, ifølge kildene.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman har forsøkt å få Aramcos børsnotert siden 2016, men prosessen har blitt utsatt flere ganger. Han skal ha sett for seg at Aramcos verdi anslås til 2 billioner dollar.

– Saudi Aramco bekrefter sin hensikt om å bli notert på Tadawul-børsen, skriver selskapet på Twitter.

– Når det gjelder utenlandsk børsnotering, vil vi gi informasjon om det når den tid kommer. Så langt gjelder dette bare Tadawul, sa styreleder Yasir al-Rumayyan på en pressekonferanse søndag.

Aramco beskriver den varslede børsnoteringen som en «betydelig milepæl» i selskapets historie.

saudi arabia
olje
energi
børs
notering
børsnotering
mohammed bin salman
Nyheter
Utenriks
Energi
Børs
Olje