Kjøper i upopulær oljemygg

OKEA har så langt vært en trist affære på Oslo Børs. Nå har Martin Mølsæter i First Generator plukket opp noen «billige» aksjer.

KJØPER: Martin Mølsæter i First Fondene tar et lite lodd i børsbabyen OKEA. Foto: Eivind Yggeseth
Olje

Det lille, Trondheim-baserte oljeselskapet OKEA, der Erik Haugane er adm. direktør, er blitt dårlig mottatt av investorer etter børsnoteringen i juni.

Aksjekursen er omtrent 3 kroner lavere enn noteringskursen på 21 kroner, og aksjen har vaket rundt en kurs på 18-19 kroner i flere uker. Haugane forsøkte først å selge aksjer i noteringen på mellom 25 og 33 kroner, men måtte altså jekke ned forventningene.

Ny aksjonær

Aksjonærlisten består stort sett av folk i miljøet rundt OKEA og investorer fra Trondheim. Ett unntak er Torstein Tvenge, som befinner seg på 15. plass med en halv million aksjer.

Nå viser ferske aksjonærlister at fondet First Generator har dukket opp foran Tvenge på listen, med 513.000 aksjer, til en verdi av nær 10 millioner kroner. Det er på ingen måte mye for dette aksjefondet, men det er i hvert fall noe, og Haugane setter sikkert pris på tilliten fra Mølsæter.

– Hvorfor har dere kjøpt aksjer?

– Det er fordi selskapet prises til langt under NAV på dagens oljepriser. Et eller annet må skje der, kanskje selskapet blir kjøpt opp, sier Mølsæter.

Trønderbedriften OKEA

Mølsæter mener altså at aksjen er blitt for billig, men fortsatt er det mange store norske aksjefond som glimrer med sitt fravær på aksjonærlisten.

Da Finansavisen skrev om det store trønderinnslaget på aksjonærlisten i juni, svarte Haugane dette:

«Mange oppstartsbedrifter i Oslo har bare Oslo-investorer. Å bygge en aksjonærbase rundt de som kjenner selskapet og ledelsen er et kvalitetstegn».

MISFORSTÅTT: Adm. direktør Erik Haugane i OKEA, her på Pareto Securities' olje- og offshorekonferanse i september. Foto: Christer Teigen

Misforstått

Da Finansavisen møtte Haugane på Pareto-konferansen i september og konfronterte ham med den labre mottagelsen i aksjemarkedet, sa han at han mistenkte at investorer misforstår forretningsmodellen:

«Mange må forstå hva som skiller OKEA fra de andre mindre oljeselskapene. Det er et stort lodd når man satser på leting. Dette er nytt for mange investorer, et nisjeselskap som det vi er. I forhold til verdien av produksjonen og sånt, er vi åpenbart underpriset. Men vi investerer ikke i leting og er derfor ikke eksponert for den risikoen. Det tror jeg ikke alle skjønner. Men når investorer ser at vi kvartal etter kvartal vil tjene mer penger, vil de etterhvert skjønne det».

Med et smil la han til at hvis han ikke hadde vært primærinnsider i selskapet, ville han kjøpt OKEA-aksjer hver dag.

Da selskapet presenterte resultatene for årets tredje kvartal, kunne Haugane vise til 622 millioner kroner i inntekter, et driftsresultat på 227 millioner kroner, men der resultatet etter skatt endte på minus 77 millioner.