Oljemygg møtte børsveggen - stupte nær 50 prosent

Etter en eventyrlig utvikling hittil i år, fikk oljemyggen Eco Atlantic Oil & Gas et brutalt møte med tyngdekraften onsdag. 

BLINK: Boreskipet «Stena Forth» gjorde to oljefunn på rad utenfor Guyana.  Foto: Anders Horntvedt
Olje

Da Eco Atlantic Oil&Gas, sammen med partnerne Tullow Oil (operatør) og Total, i september kunngjorde sitt andre oljefunn på rad i Orinduik-blokken utenfor kysten av Guyana, var det full fyr i selskapets aksjekurs på børsen i London. 

På det høyeste ble aksjen handlet for over 200 pence, noe som tilsvarte en økning på nesten 200 prosent siden starten av august, og mer enn 400 prosent siden nyttår.

«Selv om flere milepæler gjenstår og usikkerheten er høy, estimerer vi mer enn 5x oppsidepotensial til den nåværende aksjekursen, dersom det dypere potensialet blir bevist av fremtidig boresuksess», skrev Pareto Securities i en oppdatering og høynet samtidig kursmålet på oppkjøpskandidaten sin til 235 pence.

Opp som en bjørn

Stemningen var ikke like god etter analysedata offentliggjort onsdag som viser at oljen er tung og har høyt svovelinnhold, ikke ulikt oljen i Nordsjøen, Mexicogolfen og Brasil.

Selv om selskapet selv beskriver resultatene som oppmuntrende, dundret aksjen ned med nær 50 prosent på London-børsen onsdag. Ved 16-tiden ble aksjen omsatt for 67 pence, eller det samme som før det første oljefunnet i august. 

– Dette er åpenbart kun starten på vår reisen for å låse opp blokkens fulle potensial som vi, etter disse første funnene, håper å vise gjennom en oppdatert CPR (Competent Persons Report, journ.anm.) de kommende ukene, sier konsernsjef og medgründer av Eco Atlantic, Gil Holzman.

– Mens resultatene fra brønnene «Joe-1», og «Jethro-1» fortsetter å bli evaluert for ulike utviklings- og produksjons-scenarioer, blir peotroleumsystem-modellene oppdatert, og vi er nå i planleggingsfasen av borekampanjen for 2020 på jakt etter flere funn, sier han.

Ned som en fell

Tullow Oils aksjekurs var ned mer enn 26 prosent rett før børsens stengetid.

«Tullow og partnerne vurderer nå den kommersielle levedyktigheten til disse funnene med tanke på oljens kvalitet, sammen med sandstenen av høy kvalitet og det sterke overtrykket», het det i en uttalelse fra oljeselskapet.

Britene kunngjorde også en nedjustering av sine produksjons- og kontantstrømsprognoser.