Thunberg oppgitt over Norge og Johan Sverdrup-feltet

Det nye Johan Sverdrup-feltet imponerer ikke den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16).

FNYSER: Greta Thunberg lar seg irritere av Johan Sverdrup-feltet. Foto: NTB Scanpix
Olje

I en post på Twitter uttrykker Thunberg negativitet mot Johan Sverdrup-feltet, som ble åpnet i Nordsjøen i oktober. Feltet er ventet å stå for en tredjedel av all oljeproduksjon i Norge med lave utslipp. 

Statsminister Erna Solberg (H) roste det nye oljefeltet i sin nyttårstale på grunn av at feltet skal være nesten fritt for utslipp av klimagasser.

Like imponert er altså ikke Greta Thunberg. 

– Til tross for at vi er i begynnelsen av en klima- og miljøkrise, åpner Norge Vest-Europas største oljefelt, skriver Thunberg på Twitter, med en henvisning til en sak om feltet fra Financial Times.

Tidligere har Thunberg sammen med flere andre barn sendt et brev til Solberg. Thunberg mener Norge ødelegger barns rettigheter ved å øke oljeproduksjon, og de krever stans i leting og produksjon av olje- og gass. 

Olje- og energiminister Sylvi Listhaug slår tilbake mot svensken, og mener hun bør hylle Johan Sverdrup-feltet.

– Thunberg og alle miljøforkjempere bør juble over at Johan Sverdrup-feltet har utslipp som er blant de laveste i verden, 0,7 kilo CO2 pr. fat olje, mens gjennomsnittet i verden er 18 kilo, sier Listhaug.

Hun legger til at det vil bli økt energietterspørsel i takt med økt levestandard. 

– Det eneste verden vil oppnå ved at Norge stenger oljeproduksjonen er at klimagassutslippene fra andre land ville komme i stedet for den norske, gjerne fra steder med høyere utslipp enn norsk sokkel, sier Listhaug.