Analytiker: – Et aggressivt tegn på makt og en direkte provokasjon

OPP: Oljeprisen løftes etter det amerikanske rakettangrepet i Irak. Foto: Ivan Kverme
Olje

Brent-oljen er fredag morgen opp 2,77 prosent til 68,18 dollar fatet, mens WTI-oljen stiger 2,66 prosent til 62,61 dollar fatet.

Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 66,24 dollar fatet ved børsslutt i Oslo torsdag.

Oljeprisen preges av at USA i natt gjennomførte et rakettangrep mot flyplassen i Bagdad i Irak.

Begge parter bekrefter at en leder i Irans Revolusjonsgarde, general Qasem Soleimani, er en av minst fire drepte. Han regnes ifølge NTB som hjernen bak Irans operasjoner i land som Syria, Irak og Libanon.

– Tilbudssiderisikoen forblir forhøyet i Midtøsten, og vi vil kunne se fortsatt høye spenninger mellom USA og den iran-støttede militsen i Irak, sier analytiker Edward Moya i OANDA, ifølge TDN Direkt.

I tillegg til Soleimani, ble ifølge nyhetsbyrået også lederen for den irakiske militsen, Abu Mahdi al-Muhandi, drept i angrepet.

– Dette er et aggressivt tegn på makt og en direkte provokasjon som kan utløse enda en krig i Midtøsten. Økt geopolitisk risiko vil holde oljeprisen oppe ettersom markedene forblir nervøst på økt militæraktivitet i Midtøsten, sier analytiker Benjamin Lu i Phillip Futures, ifølge TDN Direkt.