Olje- og energiminister Sylvi Listhaug bekymret for oljesektoren ved et potensielt regjeringsskifte i 2021

Olje- og energiminister Sylvi Listhaug frykter for fremtiden for norsk oljesektor om det blir et regjeringsskifte i 2021. – Det er ingen gevinst i å legge ned sektoren, sier hun.

POSITIV TIL OLJE: Olje- og energiminister Sylvi Listhaug hevder Norge står for 1 promille av verdens CO2-utslipp, og mener det ikke vil hjelpe å stenge ned oljeproduksjonen i Norge. – Snarere tvert imot, det vil øke utslippene. For vi har et lavere utslipp pr. produserte oljefat på norsk sokkel, sier Listhaug. Foto: Olav Gram Degnes

SANDEFJORD: – Flere mennesker krever mer energi, sa olje- og energiminister Sylvi Listhaug (FrP), som innledet Oljeindustripolitisk Seminar tirsdag formiddag foran en fullsatt sal på Scandic Park Hotel i Sandefjord.

– Oljen vi produserer betyr langt mer for Norge enn for verden, og det vil være komplett galskap å stenge ned produksjonen for å overlate det til andre, sier Listhaug til Finansavisen.

– Er du bekymret for rammebetingelsene til oljeselskapene dersom dere taper valget?

– Jeg er jo bekymret for at et parti som åpenbart er sterke motstandere av olje- og gassindustrien kan sitte med en hånd på rattet, dersom det blir et skifte, sier ministeren, og nevner partiene Rødt, SV og MDG.

Må lete etter mer olje

– Det ville ha vært en katastrofe om disse (partiene Rødt, SV og MDG, red.anm.) skulle få gjennomslag for sin politikk, for det ville betydd en avvikling av norsk olje og gass, sier hun, og skyter inn:

– Og ikke minst tusenvis av arbeidsplasser.

SNEK TIL SEG EN PRAT: Skipsreder Herbjørn Hansson hilste på Sylvi Listhaug under et intervju. Foto: Olav Gram Degnes

– Er oljen like viktig i Norge om ti år, tror du?

– Ja, det tror jeg absolutt. Det ser vi jo også. Flere oljefelt er i ferd med å tømmes, og det betyr at vi må lete for å finne mer olje. Det er viktig for at produksjonen skal holde seg, som igjen dekker etterspørsel i verdenssammenhengen, sier hun.

Verdens beste land å bo i

Listhaug poengterer at kull, olje og gass dekker 80 prosent av verdens energibehov, mens sol og vind kun dekker fire prosent.

– Økt bruk av kull står for brorparten av utslippsøkningen siden år 2000, sier hun.

Listhaug trekker også frem at Norge er et av verdens beste land å bo i, og det skal det ifølge ministeren også være i fremtiden.

– Derfor må vi utnytte det som har gjort oss til det beste landet, oljen, og ikke legge det ned, sier hun, og legger til:

– Så lenge verden trenger olje og gass, skal Norge være med å produsere det, sier Listhaug.

Elektrifisering er fremtiden

I forrige uke varslet Equinor en gigantisk plan for å redusere utslipp i produksjonen av norsk olje og gass, i et initiativ hvor det skal investeres 50 milliarder kroner i årene som kommer.

Johan Sverdrup-feltet er det tredje største oljefunnet gjennom alle tider, og startet produksjonen i forrige uke. Equinor har operatøransvaret på feltet, hvor fem partnere i tillegg til Equinor eier andeler. Energikilden på oljefeltet er landbasert strøm, og det er nettopp dette som trekkes frem av Listhaug.

– Utslippene ved produksjon blir mye lavere, sier Listhaug.

Ministeren nevner at CO2-utslippene pr. produserte oljefat ligger på 18 kilo globalt, mens tallet er 8 kilo for norsk sokkel.

– Og ved å elektrifisere faller utslippet til 0,7 kilo pr. fat, sier hun.

– Må selskapene dekke kostnaden ved å elektrifisere egne oljefelt selv?

– Det ligger i planene at selskapene skal ta kostnadene selv, sier ministeren.

– Men for å få til det må de samarbeide med kraftprodusentene og nettselskapene som er i området. Elektrifisering av hele sokkelen er i et lengre perspektiv, og selskapene har derfor tid til å legge planer for dette, legger hun til.