<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kåre Willoch tildeles oljebransjens hederspris

– Kåre Willoch har gjennom sitt virke som politiker sikret mangfold på sokkelen, sier juryformann Jarand Rystad.

    Publisert 28. jan. 2020 kl. 21.00
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 267 ord
    HEDER: Tidligere statsminister Kåre Willoch mottok Rystad Energys hederspris blant andre på grunn av hans bidrag for å sikre mangfold på norsk sokkel. Foto: NTB scanpix

    Tidligere statsminister Kåre Willoch (H) er tildelt Rystad Energys årlige hederspris «Gullkronen» for sitt bidrag til norsk oljeindustri tirsdag kveld.

    – Kåre Willoch har gjennom sitt virke som politiker sikret mangfold på sokkelen og verdiskapning gjennom blant annet å være sentral i opprettelsen av Statens direkte økonomiske engasjement (SDØE), og forhindret at et nasjonalt oljeselskap fikk en dominerende posisjon på sokkelen. I tillegg har han vært en viktig bidragsyter til at flere private aktører som Hydro, Saga og utenlandske oljeselskaper har fått bidra med kunnskap og kapital, til å utvikle sokkelen, sier juryformann Jarand Rystad i Rystad Energy, og legger til:

    – Utover dette la også prisvinneren grunnlaget for to andre svært viktige institusjoner. Han nedsatte det såkalte Skånland-utvalget som foreslo en fondsordning der overskuddslikviditeten fra oljevirksomheten skulle, samt at handlingsregelen ble etablert.

    Han legger også til at på grunn av oljeprisfallet var det ikke behov for å opprette fondet før i 2001 og implementere handlingsregelen før i 2003.

    Prestisjetung pris

    Siden Kåre Willoch har en sviktende helse, kunne han ikke møte opp for å motta Rystad Energys hederspris, og hans sønn Dag Willoch møtte opp som stedfortreder.

    – Dette er en pris for et livslangt bidrag, i motsetning til mange andre priser. Vi ønsker Kåre Willoch god bedring og har hørt fra hans familie at han ble veldig glad for anerkjennelsen, sier Rystad.

    I fjor vant Kjell Inge Røkke og Øyvind Eriksen i Aker «Gullkronen», på grunn av deres industrielle verdiskapning rundt oljevirksomheten i Norge.

    Året før var det tidligere statsminister Gro Harlem Bruntland som mottok prisen, for å ha innført CO2-skatt og gjennom det bidratt til at norsk sokkel er ledende når det gjelder lavutslipp.