Africa Energy hentet 230 millioner kroner med betydelig overtegning

Med Pareto Securities og SpareBank 1 Markets som våpendragere hentet Africa Energy 25 millioner dollar i en rettet emisjon uten rabatt. Dagen derpå spratt aksjen opp nesten 9 prosent.

VELLYKKET: Investorene har sterk tro på konsernsjef Garrett Soden i Africa Energy og mandag ettermiddag fikk selskapet inn 230 millioner kroner i frisk kapital. Foto: Africa Energy
Olje

Africa Energy har gått som en kule på Nasdaq First North Stockholm det seneste året og har doblet seg i verdi. 25. februar 2018 anbefalte SpareBank 1 Markets-analytiker Teodor Sveen-Nilsen aksjen i Finansavisens børsintervju med følgende begrunnelse:

«Det er et rent leteselskap med store prospekter i Sør-Afrika og Namibia og en ledelse som er verdensledende innen sitt felt. Jeg har ikke vanskeligheter med å se at aksjen tidobler seg, samtidig som det ikke er usannsynlig at kursen står i null om et år. Så dette er høy risiko, men med potensielt ekstremt høy avkastning».

Da Sveen-Nilsen snakket varmt om aksjen ble den omsatt for 1,25 svenske kroner, og tirsdag ettermiddag sto kursen i 2,50 svenske kroner –  med andre ord en dobling. Det priser oljeselskapet til 1,7 milliarder svenske kroner.

Overtegnet emisjon

Mandag ettermiddag hentet det canadiske oljeselskapet 25 millioner dollar i en rettet emisjon, noe som tilsvarer cirka 230 millioner kroner. 

Det var Pareto Securites og SpareBank 1 Markets som var tilretteleggere i kapitalinnhentingen, som ble gjort til 2,30 svenske kroner – nøyaktig det samme som mandagens sluttkurs. Emisjonen ble godt mottatt av investorene og påfølgende dag spratt aksjen opp 9 prosent.

– Vi forventer at denne transaksjonen vil finansiere vårt kontantbehov i 2020, og samtidig diversifisere aksjonærbasen. Emisjonen ble betydelig overtegnet til markedspris, noe som viser en sterk investorstøtte for vår kommende boreoperasjon i Sør-Afrika, sier konsernsjef Garrett Soden i Africa Energy.

Vi forventer at denne transaksjonen vil finansiere vårt kontantbehov i 2020
Garrett Soden, Africa Energy

På forhånd hadde oljeselskapet ambisjoner om å «bare» hente 20 millioner dollar, men på grunn av en sterk interesse ble rammen utvidet.

«Verdensklasse»

Nettoprovenyet fra emisjonen skal gå til å finansiere boring av opptil tre letebrønner i blokk 11B/12B utenfor kysten av Sør-Afrika, samt bidra til generelle selskapsformål.

Det er Total som har operatørskapet på blokken og Africa Energy skrev i en oppdatering i forrige uke at seismikkundersøkelsene går som planlagt. 

I en investorpresentasjon omtaler Pareto Securities oljefeltet 11B/12B som «verdensklasse». Det er ventet at boringen vil begynne i løpet av andre kvartal i 2020 og av uavhengige parter anslås det at feltets totale ressurser er på en milliard fat oljeekvivalenter. 

Det canadiske oljeselskapet Africa Oil Corp, der den svenske Lundin-familien er største aksjonær, er største eier i Africa Energy som kontrollerer rundt 46 prosent av aksjene.

Ifølge Bloomberg er det stor optimisme å spore blant analytikerne som følger Africa Energy. Samtlige seks med analysedekning har en kjøpsanbefaling med et gjennomsnittlig kursmål på i underkant av 6 kroner.

africa energy
africa oil corp
sparebank 1 markets
pareto securities
Nyheter
Børs
Olje