Arctic Securities: Tror fornybarsatsingen tynger Lundin-aksjen

Selv om Lundin leverte gode tall falt aksjen over 2 prosent. Arctic Securities-analytiker Daniel Stenslet mener markedet frykter at oljeselskapet bruker for mye penger på grønne investeringer.

SLO KONSENSUS: Konsernsjef Alex Schneiter i Lundin Petroleum leverte et driftsresultat som var høyere enn markedets forventning i fjerde kvartal. Foto: Stian Lysberg Solum
Olje

Fredag la Lundin Petroleum frem regnskapstall for fjerde i kvartal under kapitalmarkedsdagen i London.

Driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) kom inn på 696 millioner dollar. Ifølge konsensusestimater innhentet av Infront var det på forhånd ventet en EBITDA på 653 millioner dollar.

– Tallene fra Lundin var gode i dag, drevet av en raskere opptrapping av Johan Sverdrup enn vi og konsensus hadde sett for oss. Vedvarende lave produksjonkostnader og oppløftende kommentarer knyttet til videre reservevekst på både Johan Sverdrup og Edvard Grieg gjør at selskapets operasjonelle utsikter ser veldig bra ut, sier analytiker Daniel Stenslet i Arctic Securities, og legger til:

– Utbyttet blir skrudd opp omtrent 20 prosent til et nivå vi mener er fornuftig.

I løpet av fjerde kvartal produserte Lundin 135.100 fat oljeekvivalenter pr. dag, mot en forventning på 131.800 fat.

Lundin Petroleum

(Mill. USD)4. kv./194. kv./18
Driftsinntekter749,7652,2
EBITDA695,5480,7
Resultat før skatt429,8112,7
Resultat etter skatt155,3−98,2

Aksjen ned

Fredag ettermiddag var Lundin-aksjen ned 2,24 prosent på Stockholm-børsen til 297 svenske kroner. Det seneste året er kursen opp i overkant av 4 prosent.

– Selskapet er tydelige på at de fremover vil investere i fornybare kilder som vann og vind for å kunne produsere like mye energi som de vil forbruke for å produsere olje om noen år. Lundin er allerede best i klassen når det gjelder å ha lavt karbonavtrykk på egen produksjon, og noen vil nok stille seg spørsmålet om dette er fornuftig pengebruk av et oljeselskap. Jeg tror det er hovedgrunnen til at aksjen har svingt litt i dag, sier Stenslet.

Før dagens rapport hadde Arctic Securities en kjøpsanbefaling på Lundin med kursmål på 350 svenske kroner.

KJØP: Analytiker Daniel Stenslet i Arctic Securities har en kjøpsanbefaling på Lundin Petroleum med kursmål 350 svenske kroner. Foto: Privat

Økt produksjon

Under kapitalmarkedsdagen presenterte det svenske oljeselskapet guiding for de neste årene. Lundin venter at produksjonen vil være på mellom 145.000 og 165.000 fat oljeekvivalenter pr. dag i 2020. 

Produksjonsoppjusteringen skyldes blant andre opptrappingen av produksjonen ved Johan Sverderup til platånivåer innen sommeren 2020, og to ukers planlagt vedlikehold ved Edvard Grieg i andre kvartal i år.

Fra 2021 og videre fremover signaliserer imidlertid oljeselskapet at produksjonen vil være på mellom 160.000 og 170.000 fat pr. dag. 

Milliardinvesteringer

Lundin ser for seg at capex (investeringer red.anm.) vil være på rundt 1,3 milliarder dollar i 2020. Ser man litt nærmere på investeringene kommer det frem at letebudsjettet reduseres fra 298 til 225 millioner dollar.

Samtidig skal det investeres mer i felt og installasjoner, samtidig som selskapet regner med å bruke 50 millioner dollar på riving og fjerning av eldre anlegg.

Lundin varsler også at det skal investere 100 millioner dollar på grønne investeringer i 2020, knyttet til vannkraftanlegget på Leikanger og vindmølleanlegget Metsälamminkangas.

lundin petroleum
Nyheter
Børs
Olje