Rullering av oljekontrakter ga den vanlige uroen i markedet

Det ser stygt ut når oljeprisen avsluttet uken med et fall på nær fire prosent. For uken er oljeprisen ned over 6 prosent. Men fallet fredag skyldes kun at oljekontrakter rulleres.

NO DRAMA: Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets forklarer fredagens kraftige oljeprisfall med rullering av oljekontrakter.  Foto: Eivind Yggeseth
Olje

– Jeg ser det er en del skriverier, men jeg tror folk misforstår, sier oljeanalytiker Helge André Martinsen i Dnb Markets til Finansavisen.

– Det rulles kontrakter i brent-markedet før utløpet av hver måned, og nå er det februar-kontrakten som rulles ut, fortsetter han.

Martinsen forteller at det skapes en del støy i markedet når kontraktene rulleres, og viser til at mars-kontrakten som er første månedskontrakt i Brent-markedet fra mandag ikke opplever den samme store bevegelsen.

– Det er mye likviditet som skal rulleres de siste dagene hver måned, og volatiliteten ville nok vært mindre dersom forward-kurven hadde vært flat, sier Martinsen.

Mange ubesvarte anrop

Oljeanalytikeren påpeker at dette ikke er dramatisk, og tror folk glemmer litt hvordan markedet fungerer.

– Det som er morsomt er at jeg har hatt 8 ubesvarte anrop fra journalister mens jeg har vært i et møte. Alle lurer på det samme de siste dagene hver eneste måned, sier han.

Og han minner om følgende:

– Er det en uforklarlig prisbevegelse i slutten av en måned kan rullering av kontrakter fort være forklaringen, sier han.

Men selv om det ikke er dramatikk i at oljeprisen faller, så fikk Equinor en dårlig dag, og falt 1,7 prosent. Aksjen er med det ned 4,7 prosent for året. 

Førstkommende torsdag legger børsgiganten frem fjerdekvartalsrapporten, hvor 25 analytikere har kommet med sine spådommer.

Analytikere venter i snitt at Equinor vil legge frem et justert resultat før skatt på 3.371 millioner dollar for fjerde kvartal 2019. Justert resultat etter skatt ventes til 1.204 millioner dollar.

Norwegian opp

Men en fallende oljepris er ikke dårlig nytt for alle bransjer. For flyselskaper som ikke gjør drivstoff-sikringer er en fallende oljepris godt nytt.

Norwegian hadde ved inngangen til oktober ingen sikring av drivstoff, derav også oljeprisen. Med den geopolitiske uroen i starten av året var nok flere aksjonærer bekymret for hva selskapet hadde gjort med dette, men nå håper derimot de aller fleste aksjonærer at Norwegian sitter uten noen.

For Norwegian kan det bety reduserte drivstoffkostnader på milliarder av kroner, dersom selskapet ikke har sikret, og gitt at prisen holder seg godt under 60 dollar pr. fat.

Norwegian-aksjen åpnet opp med et brak, nær fem prosent, men aksjekursen dalte litt utover dagen. Norwegian avsluttet uken med en oppgang på 2,2 prosent, men er likevel ned rundt 6,5 prosent for uken.

oljepris
dnb markets
equinor
Norwegian
Nyheter
Luftfart
Børs
Olje