SpareBank 1 Markets tror Røkke-aksje kan betale høyere utbytte

Aker BP har nesten tredoblet utbyttet siden 2016. Og med Sverdrup i produksjon kan det være rom for å øke utbyttene ytterligere.

SJEKK LOMMENE: Investor Kjell Inge Røkke kan måtte grave dypere i lommene dersom Aker BP vedtar et høyere utbytte under selskapets kapitalmarkedsdag på tirsdag.  Foto: Håkon Mosvold Larsen

Investor Kjell Inge Røkke fikk en blytung fredag etter at Aker Solutions krakket. Aksjen falt 25 prosent etter elendige kvartalstall og rusten guiding.

Men for Røkke er oljeselskapet Aker BP en langt viktigere del av formuen, siden Aker BP er mer enn 24 ganger større i børsverdi enn Aker Solutions. I tillegg har selskapet vært en stabil utbyttemaskin de seneste årene.

– Selskapet har vært flinke med utbyttepolitikken, og det liker investorer, sier analytiker Teodor Sveen-Nilsen i SpareBank 1 Markets.

Han minner om at Aker BP har antydet en økning i utbyttet på 100 millioner dollar i året frem til 2023, og at han vil følge med på hva selskapet sier om dette under kapitalmarkedsdagen etter kvartalspresentasjonen tirsdag morgen.

Tre viktige parametre

– Det viktigste fra kapitalmarkedsdagen blir naturligvis guidingen for 2020, sier Sveen-Nilsen, som skryter av at selskapet har vært konsistente med guidingen til nå.

Av de seks parameterne ledelsen vil oppdatere markedet på er det tre av disse analytikeren mener blir viktigst.

NØYTRAL: Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i SpareBank 1 Markets. Foto: Magnus Knutsen Bjørke

– Produksjon, investeringer og utbytte vil nok stå i fokus, sier han, og trekker ikke overraskende frem utbyttet som det største spenningsmomentet.

– Produksjonen i første halvår i 2020 blir kanskje noe høyere enn det ledelsen så seg for et par år siden, sier han.

For med fase én igangsatt på Johan Sverdrup-feltet, som Aker BP eier 11,57 prosent av , vil kontantstrømmen økes.

– Og da kan selskapet enten øke utbyttet eller tilbakekjøpsprogrammet, sier Sveen-Nilsen.

Høy produksjon og lave investeringer

Aker BP hadde en oljeproduksjon på 158,7 millioner fat i første kvartal i 2019, som falt til 146,1 millioner fat i tredje kvartal. I Sveen-Nilsens estimater har han forventninger om at Aker BP vil produsere 210.000 fat om dagen i 2020, primært drevet av Sverdrup.

– Nå er som sagt fase én av Sverdrup ferdig, men jeg har capex på 1,5 milliarder dollar i 2020, sier han.

Dette er i vinduet som selskapet tidligere har guidet.

– 2020 blir et år med høyere produksjon og lavere investeringer, og det har vært planen i noen år, sier analytikeren.

Utelukker ikke oppgradering

Aksjekursen i Aker BP har fått juling hittil i år, med et fall på nær 10 prosent.

SpareBank 1 Markets har en nøytral-anbefaling på aksjen, men Sveen-Nilsen vil ikke svare på om han vurderer å oppgradere aksjen.

– Men det er en høyere oppside i aksjen nå enn da vi nedgraderte, sier han.