Omdal anbefaler tidshorisont på over ett år

Oljeanalytiker Trond Omdal ser fremdeles stor nedside i oljeprisen. Skal du kjøpe oljeaksjer nå mener han tidshorisonten bør være mer en ett år frem i tid. 

LANGSIKTIG: Oljeanalytiker Trond Omdal anbefaler lå tenke langsiktig på oljeaksjer.  Foto: Iván Kverme

Mandag stupte oljeprisen til nivåer markedet ikke har sett siden begynnelsen av 2016, ved 22.30-tiden var prisen på brent-olje ned 14,3 prosent for dagen, til 28,7 dollar pr. fat. 

– Det er umulig å si hvor langt ned oljeprisen kan falle, men at den lett kan falle lavt ned 20-tallet er ikke utenkelig. Flere og flere land stenger ned store deler av sin økonomiske aktivitet og oljekonsumet er i fritt fall samtidig som Muhammed bin Salman har bestemt seg for å furte på ubestemt tid fordi Russland ikke ville være med på planen hans, sier oljeanalytiker i Carnegie Oddvar Bjørgan, som også synes det er umulig å si noe om hvor lenge den forblir lav.

Både Bjørgan og oljeanalytiker Trond Omdal i Pensum Asset Management  tror oljeprisen vil synke enda lavere.

Omdal tror oljeprisen kan holde seg på et lavt 30-tall helt inn i tredje kvartal, om ikke prisen faller ytterligere. 

UMULIG Å SI: Oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie synes det er umulig å spå hvor lengsiktig nedturen i oljeprisen blir. Foto: Iván Kverme Foto: Ivan Kverme

Svært langsiktig

Mens Bjørgan og Carnegie opprettholder sine salgsanbefalinger på oljeselskapene, ser Omdal avkastning dersom du tenker svært langsiktig.

– Dersom en har ett år eller lenger tidshorisont vil en trolig få meget god avkastning på selskaper som har tilstrekkelig god balanse til å tåle lave priser i noen kvartaler, sier Omdal.

Han legger til: 

– Men på kort sikt er det fortsatt nedsiderisiko i både oljepris og oljeaksjer både fra ytterligere corona-spredning og en gjennomføring av Saudi-Arabias aggressive planer for produksjons- og eksportøkninger og dramatiske priskutt til kunder i Europa og Asia

To av Norges største oljeselskaper, Equinor og Aker BP, som begge har store planer for utbytte og tilbakekjøp,  falt mandag henholdsvis 1,26  prosent og 10,14 prosent. 

– Equinor vil trolig måtte ta ytterligere nedskrivninger på skiferoljeeiendelene i USA i forbindelse med første kvartalsresultatet, som fortsatt er bokført til 170 milliarder kroner, selv etter nær 90 milliarder i nedskrivninger, sier Omdal. 

Selv om Equinors gjeldsgrad da vil overstige 30 prosent, tror han utbytte og det som gjenstår av tilbakekjøpsprogrammet i 2020 gjennomføres dersom oljeprisen bare  forblir lav i et kvartal eller to.  

Mens Bjørgan tror utbyttene til Aker BP er truet dersom oljeprisen holder seg lav for lenge, Omdal derimot tror planene kan opprerttholdes en stund til. 

– Aker BP kan trolig tåle en oljepris på 40 dollar pr. fat i tre år uten at de må kutte i utbyttet, og selv ved lavt 30-tall i et kvartal eller to vil en trolig opprettholde utbyttet, sier Omdal.