Oljeanalytiker Trond Omdal tror coronaviruset kan bidra til Saudi-kutt

Torsdag kveld meldte Trump at han ville roe ned den pågående oljepriskrigen når det passet. Ekspertene tror coronavirusets struping av etterspørselen kan motivere til eksportkutt. 

UNDER 40: Trond Omdal, oljeanalytiker i Pensum Asset Management tror oljeprisen vil holde seg under 40 dollar pr. fat gjennom tredje kvartal.  Foto: Iván Kverme

Tidligere denne uken ventet Trond Omdal i Pensum Asset Management at USAs president Donald Trump ville gjøre fremstøt for å roe ned den pågående oljepriskrigen. Natt til fredag annonserte Trump at USA ville ta grep «når det passer seg».  

Oljeprisen spratt umiddelbart opp 25 prosent til 25,2 dollar pr. fat i etterkant av Trumps pressekonferanse. 

Det er historiens kraftigste prishopp i løpet av en dag, rekorden ble sist satt 16. september i fjor, da oljeprisen økte 21 prosent som følge av angrepet mot Saudi Aramcos anlegg. 

I morgentimene fredag fortsatte oljeprisen å stige over 30 dollar pr. fat, før den utover ettermiddagen igjen falt tilbake. Ved 16-tiden fredag var prisen på ett fat brent-oljeprisen på 27,6 dollar. 

Normaliserte eksportnivåer

– Trump vil ønske å reversere Saudi-Arabias varslede rekordøkning i oljeeksport med mer enn 3 millioner fat pr. dag, til over 10 millioner fat pr. dag, fra april og et tilsvarende eksportnivå i mai, sier Trond Omdal, oljeanalyiker i Pensum Asset Management.

Et mulig tidspunkt kan være neste ukes G20- møte.

Nadia Martin Wiggen, oljeanalytiker i Pareto tror ikke at det blir noen enighet mellom Opec-landene og Russland i løpet av helgen, eller at en intervensjon fra USA vil få de helt store effektene på kort sikt.

Corona struper etterspørselen

– Når flere og flere land stenger ned aktivitet som følge av coronaviruset faller store deler av etterspørselen bort, særlig innenfor transport som står for mer enn halvparten av etterspørselen etter olje, sier Wiggen.

– Foreløpig ser det ut til at Saudi-Arabia og Russland er mer opptatt av å konkurrere om markedsandeler, men en drastisk nedjustering i etterspørselsforventingene deres vil kunne vise at de begynner å se hvilken alvorlig effekt corona-nedstegning har på etterspørselen. Det kan lede til kutt. I mars ventet OPEC en flat etterpørselsvekst år-over-år, påpeker Wiggen. 

TROR PÅ LANGVARIG LAV OLJEPRIS: Nadia Martin Wiggen, oljeanalytiker i Pareto Securities. Foto: Foto: Eivind Yggeseth

Omdal tror Trumps argument vil være at vi med den raske nedstengning av økonomisk aktivitet som følge av spredningen av coronaviruset vil vi få et historiske etterpørselssjokk på 7-8 millioner fat pr. dag år-over-år i april og kanskje så høyt som 10 millioner fat pr. dag basert på anslag fra ulike banker og analysebyråer.

– Det vil derfor ikke være nødvendig med et tilbudssjokk fra Saudi-Arabia, ettersom oljeprisene  uansett vil holde seg på så lave nivåer at høykostolje blir presset ut av markedet, blant annet skiferolje i USA. Et kompromiss kan eventuelt være at aprilvolumene blir eksportert til kunder som varslet, men at mai-nivåene fra Saudi-Arabia normaliseres til rundt 7 millioner fat pr. dag, sier Omdal. 

Omdal påpeker at med et slikt kompromiss vil Saudi-Arabia også sikre at oljeselskaper med stor skiferoljeproduksjon, inkludert Equinor, må foreta store nedskrivninger av bokførte verdier i skiferolje i forbindelse med presentasjonen av resultatene for første kvartal, og at ytterligere kutt i amerikanske skiferoljeinvesteringer kan ventes. 

Vedvarende lav oljepris

– Hvilken effekt vil inngrep fra Trump få på oljeprisen? 

– Oljeprisen økte markant fredag, men de underliggende faktorene er ekstremt dårlige, vi tror oljeprisen skal lenger ned, sier Wiggen, som tror prisen vil forbli lav lenge. 

– Mye av prisutslaget ved en eventuell intervensjon fikk vi i går, og det er også et sannsynlig scenario at prisene kan falle tilbake under 30 dollar pr. fat dersom det ikke blir en umiddelbar intervensjon, noe heller ikke Trump varslet, og Saudi-Arabia gjennomfører april-eksporten på nivåer som annonsert, sier Omdal.

– Jeg tror oljeprisene vil forbli lave rundt dagens nivåer på 25-35 dollar pr. fat gjennom hele andre kvartal, men at en vellykket intervensjon fra Trump kan gjøre at vi unngår at oljeprisene faller under 20 dollar pr. fat. Jeg tror oljeprisene vil forbli under 40 dollar pr. fat i gjennomsnitt også for tredje kvartal, sier Omdal. 

Han legger til: 

– Selv om Opec med Saudi-Arabia og deres partnere Kuwait og De forente arabiske emirater ikke øker produksjonen som varslet vil vi få stor lagerbygging de nærmeste månedene og prisene må holde seg lave lenge nok til at vi ser vesentlig fall i USAs boreaktivitet og oljeproduksjon. Selv på oljepriser på nær 40 dollar pr. fat varslet energibyrået i USA et fall i USAs oljeproduksjon fra nå til desember 2020 på en halv million fat pr.  dag, og det må kuttes mer  for å unngå at globale råoljelagre, inklusive tankbåter, blir fulle innen utgangen av året.