<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil ha utsatt oljeskatt: – Hele industrien står bak

Oljebransjen går sammen om et forslag om å få utsatt skatt for å holde hjulene i gang i petroleumssektoren.

    Publisert 3. apr. 2020 kl. 10.30
    Oppdatert 3. apr. 2020 klokken 10.30
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 314 ord
    VIL HA UTSATT SKATT: Equinor-sjef Eldar Sætre. Foto: NTB scanpix

    – Hele industrien står bak et skatteforslag som er utformet slik at det intensiverer og skaper motivasjon for økt aktivitet, sa Equinor-sjef Eldar Sætre til Politisk kvarter på NRK fredag morgen.

    – Det aller viktigste er å opprettholde aktiviteten og skape grunnlag for ny aktivitet og nye investeringsbeslutninger, slo han fast.

    – Ikke varige endringer

    Informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Equinor presiserer at det er snakk om en midlertidig ordning.

    – Det er ikke et spørsmål om skattelettelser eller å gjøre varige endringer. Det er midlertidig og det er en skatteutsettelse. Hele poenget er at det skal være mulig å opprettholde mest mulig aktivitet for oljeselskaper og leveringsindustrien i en helt ekstraordinær situasjon, sier han til NTB.

    Ordningen bør gjelde både pågående og planlagte prosjekter, ifølge forslaget.

    Industri og fagbevegelse sammen

    Fredag skal det være et møte i KonKraft (Konkurransekraft på norsk sokkel), der Norsk olje og gass, Norsk Industri, Norges Rederiforbund og Landsorganisasjonen i Norge (LO) og LO-forbundene Fellesforbundet og Industri Energi er med.

    Der vil blant annet spørsmålet om en midlertidig endring i skattereglene være tema.

    Har satt krisestab

    Coronakrisen og det kraftige oljeprisfallet har satt Equinor i en svært vanskelig situasjon, og selskapet har nå satt krisestab. Selv om Sætre tror coronakrisen kan bidra til et raskere grønt skifte og omstillingen til et lavkarbonsamfunn, mener han det er viktig å sikre at olje- og gassaktiviteten på norsk sokkel opprettholdes.

    – Verden kommer til å trenge olje og gass i alle tenkbare scenarioer framover. Det er viktig at vi driver fram de investeringene som trengs, sier han.

    Sætre frykter også at oljeprisen vil falle enda mer framover.

    – Det er stor ubalanse i markedet og et gap mellom tilbud og etterspørsel, sier han.

    Mandag var oljeprisen helt nede i 22,58 dollar fatet, det laveste siden 2003. Torsdag spratt den opp rundt 30 prosent etter at president Donald Trump antydet muligheten for en avtale mellom Saudi-Arabia og Russland, men fredag falt den igjen under 30 dollar fatet.

    (©NTB)