Analytikere: Kan føre til ville oljepriser

Foto: Ivan Kverme
Olje

Prisen på amerikanske lettolje (WTI) med levering i mai falt kraftig og endte til slutt i minus 37,63 dollar fatet mandag. Nå stiger den igjen, og omsettes i øyeblikket for 1,38 dollar fatet. 

Mai-kontrakten går ut tirsdag, og juni-kontrakten, som nå er den med høyest volum, omsettes for 21,49 dollar fatet, opp 5,19 prosent.

Brent-oljen (juni-kontrakten) er ned 0,63 prosent til 25,41 dollar fatet.

Lagringsproblemer

– Oljefutures fortsetter å tross tyngdekraften. Dette øyeblikket er selvsagt historisk, og kunne ikke bedre illustrert prisutopien som markedet har vært i siden mars, da omfanget av overforsyningsproblemet begynte å bli tydelig, sier oljeanalytiker i Rystad Energy, Louise Dickson, til CNBC.

Citi-analytikere påpeker i en rapport at selv om oljekuttene til Opec+ trer i kraft 1. mai, og forsyning og varebeholdninger bør skjerpes i andre halvår, ser man i de neste 4-6 ukene alvorlige lagringsproblemer. 

«Det vil sannsynligvis føre til ville priser og uvanlige koblinger, inkludert super contango (når prisen på fremtidige oljekontrakter er høyere enn dagens spotpris, red. anm.) og negative priser», skriver analytikerne, ifølge CNBC.

Fyller lagrene

USA utnytter nå kollapsen i oljemarkedet, og under mandagens daglige brifing opplyste Donald Trump ifølge NTB at landet nå fyller opp lagrene.

– Vi fyller opp våre nasjonale reservelager. Du vet, de strategiske reservelagrene. Og vi planlegger å putte så mye som 75 millioner fat inn i reservene, sa Trump.

Senere på brifingen presiserte Trump ifølge NTB at han kun vil gå til anskaffelse av oljen om Kongressen godkjenner finansieringen, eller om regjeringen vil kunne leie ut lagringsplass til en tredjepart mot betaling.