Opec-ministre i krisemøte om priskollapsen

Flere ministre fra Opec-land og samarbeidslandene i Opec+ holdt tirsdag en videokonferanse for å diskutere det kraftige fallet i oljeprisene.

Small oil pump during sunset Foto: Dreamstime
Olje

Det opplyser Opec i en Twitter-melding samme kveld.

– Ministerne har holdt en uformell telekonferanse for å diskutere ideer i den dramatiske situasjonen som har oppstått i oljemarkedet, skriver organisasjonen.

På møtet skal det ifølge Reuters blant annet ha blitt diskutert å gjennomføre de avtalte produksjonskuttene umiddelbart, og ikke vente til mai.

Kort tid etter kom det melding om at prisen på amerikansk råolje for levering i juni hadde falt til under 10 dollar fatet. Nyheten kom etter en dramatisk dag i oljemarkedet mandag, da produsentene måtte betale opptil 40 dollar fatet for å kvitte seg med olje med levering i mai.

Også prisen på Nordsjøolje er påvirket, den ble tirsdag omsatt til under 20 dollar fatet.

Tvil om kutt

Opec og samarbeidslandene er blitt enige om å kutte produksjonen med litt under 10 millioner fat daglig. Det har så langt ikke ført til noe oppsving i prisen, og det er sterk tvil om kuttet er stort nok til å ha ønsket effekt.

Etterspørselen etter olje har falt kraftig som følge av tiltakene for å begrense koronapandemien. Samtidig er den amerikanske oljeproduksjonen fortsatt solid, til tross for at oljelagrene bare er uker unna å fylles helt opp.

– Bilen skyter fart. Markedskreftene vil påføre enda mer skade fram til vi treffer grunnfjellet eller viruset forsvinner, hva som enn skjer først, sier analytikeren Michael Tran i RBC Capital Markets til Financial Times.

Russland ikke med

Et bilde Opec har lagt ut på Twitter, ser ut til å vise representanter fra blant annet Nigeria, Irak og Venezuela, men det kom ingen offisiell bekreftelse på hvem som deltok på tirsdagens videomøte.

Algerie har for tiden presidentskapet i organisasjonen, og det var landets energiminister Mohamed Arkab som tok initiativet til møtet, opplyser Opec.

En talskvinne for Russlands energiminister Aleksander Novak sier Russland, som anses som leder blant landene i den samarbeidende gruppen Opec+, ikke var med.

I en uttalelse sier Novak at det ikke er grunn til å dramatisere markedssituasjonen.

– Landene i Opec+ følger situasjonen nøye og kan reagere med alle midler, sier han.

Håper på effekt

Opec sier ministrene på møtet gjentok sin støtte til «produksjonsjusteringen» som ble avtalt tidligere i april. Kuttet skal være på plass fra begynnelsen av mai.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) uttrykte tirsdag også håp om at Opec-kuttet kan virke positivt i markedet.

– Det er grunn til å håpe og tro at den avtalen som nå er inngått mellom landene

opec
opec+
oljeprisen