– Vær forberedt på flere overraskelser i dette ødelagte markedet

Bjørnar Tonhaugen, sjef for oljehandelsanalyse i Rystad Energy, advarer mot uforutsette hendelser i oljemarkedet.

FØLGER MED: Bjørnar Tonhaugen, sjef for oljehandelsanalyse i Rystad Energy. Foto: Eivind Yggeseth
Olje

Et fat brentolje koster onsdag formiddag 17,78 dollar pr. fat. Vi må tilbake til 1999 sist prisen var så lav for olje. Til sammenligning kostet et fat brentolje 20,20 dollar fatet ved børsens stengetid i går.

WTI-oljen er onsdag ned 15,15 prosent til 11,05 dollar pr. fat.

– Vær forberedt på flere overraskelser i dette ødelagte oljemarkedet, sier Tonhaugen ifølge Reuters.

Ikke nok plass

Coronaviruset gjør at etterspørselen etter oljen faller drastisk. Lagre fylles da opp og prisene presses nedover. Mandag ble verden sjokkert da WTI-oljen ble handlet til negativ pris.

Tonhaugen tror prisene kan synke til uforutsette nivåer fordi det ikke vil være nok lagringskapasitet med mindre det kuttes ytterligere i produksjonen. 

– De globale markedene strever med å håndtere et midlertidig, men overveldende fall i etterspørselen som følge av coronaviruspandemien, sier markedsstrateg Stephen Innes i AxiCorp, ifølge TDN Direkt.

Opec

Opec+ ble i påsken enige om å kutte 9,7 millioner fat pr. dag. 

Flere ministre fra Opec-land og samarbeidslandene i Opec+ holdt tirsdag en videokonferanse for å diskutere det kraftige fallet i oljeprisene.

– Ministerne har holdt en uformell telekonferanse for å diskutere ideer i den dramatiske situasjonen som har oppstått i oljemarkedet, skriver organisasjonen.

På møtet skal det ifølge Reuters blant annet ha blitt diskutert å gjennomføre de avtalte produksjonskuttene på 9,7 millioner fat pr. dag umiddelbart, og ikke vente til mai.

Pareto Securities-analytiker Nadia Martin Wiggen mener at oljemarkedet er overforsynt, og at kuttavtalen til Opec+ sammen med fallende produksjon er for sent til å lette på lagerproblemene, ifølge TDN Direkt.

olje
rystad energy
Nyheter
Børs
Olje