<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeanalytiker: – Har to ting på bekymringslisten

– Vi har dype kutt i verden nå, så vi trenger egentlig ikke å vekke liv i skifer igjen for tidlig, sier Helge N. Martinsen, oljeanalytiker i DNB Markets. 

Publisert 5. juni 2020 kl. 11.25
Oppdatert 5. juni 2020 klokken 11.25
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 235 ord
Helge Martinsen om oljemarkedet
05.06.2020 Reporter: Eline Hvamstad Redigering: Karoline Elgesem

– Det ene er at oljeprisen har kommet opp på et så høyt nivå at vi begynner å få tilbake nedstengte fat. Spesielt fra skiferindustrien i USA, sier Helge N. Martinsen, oljeanalytiker i DNB Markets til Finansavisen. 

Han peker på at man har hatt opp mot to millioner fat i nedstengt produksjon i USA.

– Med en WTI som begynner å nærme seg 40 dollar, så vil de nettstengte fatene være lønnsomme å sette tilbake i drift. 

– Man tenkte i utgangspunktet at disse fatene kom til å komme «skliende» inn i markedet ut på høsten, men med de oljeprisene vi har nå ser det ut som de kan komme ganske raskt tilbake: mye i juni, men nesten fullt i løpet av juli. 

Martinsen mener det er baksiden av medaljen, som Opec er veldig klar over. 

– Vi har dype kutt i verden nå, så vi trenger egentlig ikke å vekke liv i skifer igjen for tidlig.

Punkt to på Martinsens kortsiktige bekymringsliste er raffinerimarginene. 

– Nå har vi sett at markedet har strammet seg til, og oljeprisen er opp, men raffinerimarginene er særdeles dårlige, sier Martinsen - og hvorfor er det en bekymring?

– Jo, fordi hvis oljeetterspørselen hadde bedret seg kraftig og dratt oljeprisen, så skulle raffinerimarginene vært i bedring. Fordi raffinerimarginen er forskjellen fra bensin og diesel og råoljeprisen. Det at den marginen er veldig dårlig, gjør at raffinørenes appetitt for råolje ikke øker. 

Se hele intervjuet i videoen øverst i artikkelen.