OPEC er bekymret for oljeetterspørselen

Kilder nyhetsbyrået Reuters har snakket med sier at det er bekymring innad i OPEC for hvorvidt årets etterspørselfall etter olje vil medføre et permanent skifte.

BEKYMRING: Venezuelas oljeminister Manuel Quevedo (t.v), Saudi Arabias oljeminister Abdulaziz bin Salman Al-Saud og Russlands oljeminister Alexander Novak i diskusjoner under et OPEC-møte i 2019. Foto: Reuters
Olje

Coronapandemien drev ned det daglige oljeforbruket med så mye som en tredjedel tidligere i år, i en tid der elektriske kjøretøyer og overgang til fornybare energikilder allerede førte til nedjusteringer av prognoser for oljeetterspørselen.

Ifølge Reuters har det bidratt til å skape bekymring og diskusjoner i OPEC hvorvidt årets dramatiske etterspørselfall vil medføre et permanent skifte.

– Folk våkner opp til en ny virkelighet og prøver å jobbe med hodet rundt det hele. Det at forbruket aldri vil komme helt tilbake surrer rundt i hodet til alle de viktigste aktørene, sier en kilde nær OPEC til nyhetsbyråret.

Kraftig fall

I 2019 var det globale forbruket av olje på 99,7 millioner fat pr. dag – og OPEC spådde en økning til 101 millioner fat pr. dag i år.

Globale lockdowns fikk imidlertid oljekartellet til å snu 2020-tallet til 91 fat pr. dag og med etterspørsel i 2021 som fortsatt er under 2019-nivåer.

– Etterspørselen går ikke tilbake til nivået før krisen, eller det tar tid før det kan skje. Den største bekymringen er at etterspørselen etter olje vil nå en topp de neste årene på grunn av det raske teknologiske skiftet, spesielt i bilbatterier, sier en annen kilde til Reuters.

Tirsdag kveld ble brentoljen omsatt for 43,25 dollar pr. fat, etter et fall på 0,5 prosent.