Harald Espedal og hans venner er blitt største norske privatinvestor i DNO

– Det er en aksje som jeg synes er ganske moderat priset, sier Harald Espedal (48). 

HAMSTRER DNO-AKSJER: Investor og tidligere Skagen-sjef Harald Espedal har tro på DNO-aksjen. Bildet er tatt i forbindelse med Skagenfondenes nyttårskonferanse i 2017. Foto: Iván Kverme
Olje

Siden januar har investor og eks-Skagen-sjef Harald Espedal, og hans venner, doblet innsatsen i oljeselskapet DNO. Kjøpene er blitt gjort gradvis i løpet av året og det seneste kjøpet ble gjort for rundt to uker siden.

På en tiendeplass på aksjonærlisten i DNO finner man nå investeringsselskapet Salt Value, som er Harald Espedals såkalte «vennefond», som Espedal styrer og eier sammen med en rekke lokale investorer i Rogaland, deriblant Einar Magne Jansen.

Selv eier Espedal 1,6 millioner DNO-aksjer gjennom hans eget investeringsselskap Espedal & Co. Tilsammen eier de DNO-aksjer for rundt 40 millioner kroner og er oljeselskapets niende største aksjonær. 

I NORD-IRAK: Mesteparten av verdiene til DNO ligger i irakisk Kurdistan. Her fra prosesseringsanlegget på Tawke-feltet. Foto: DNO

Kursfall

DNO-kursen smalt ned i under 3 kroner på sitt laveste i mars. Nå er kursen kommet opp i rundt 5,50 kroner. Hittil i år er aksjekursen omtrent halvert.

– Det er en aksje som vi synes er ganske moderat priset. Kursen er lav på grunn av oljeprisen, men over tid vil man se en inntjening i DNO som forsvarer verdier over dagens aksjekurs, sier Espedal.

Styrer en milliard

Espedal og hans venner er oljeselskapets desidert største norske privatinvestor. På en 22-plass finner man neste på listen, som er Arne Hellestø. Også han er rogalending.

Espedals eget investeringsselskap innehar aksjer for rundt 260 millioner kroner på Oslo Børs. De største postene hans er i Bonheur, Kid Interiør og Sandnes Sparebank. Espedal investerer også i eiendom, og i årsregnskapet for 2019 var egenkapitalen oppført til 575 millioner kroner. 

Investeringene i Salt Value speiler Espedals egne investeringer på børs. Egenkapitalen der var ved utgangen av 2019 på 650 millioner kroner. 

Espedal var adm. direktør i Skagenfondene fra 2002 til 2014. Siden da har han brukt tiden på å investere egne penger. I tillegg har han en rekke styreverv, inkludert som styreleder for Lyse Energi og Sandnes Sparebank, samt nestleder i styrene for Oslo Børs VPS Holding og Oslo Børs.

Taper penger

Oljeprisen har i år falt fra 66 dollar fatet ved begynnelsen av året til rundt 20 dollar i april, for deretter å løfte seg til rundt 45 dollar fatet. 

Ifølge Infront prises selskapet til 9 ganger inntjeningen i 2019. I år er det ventet at oljeselskapets bunnlinje vil ende i minus. I første halvår 2020 har DNO rapportert en EBITDA på 148 millioner dollar, et bruttoresultat på minus 15 millioner dollar og et resultat etter skatt på minus 103 millioner dollar. 

DNOs markedsverdi på Oslo Børs er nå på rundt 6 milliarder kroner. 

dno
harald espedal
skagen fondene
olje
børs
Nyheter
Olje