Oljeprisen dundrer ned: – Markedet returnerer til virkeligheten

Oljeprisen faller markant tirsdag. 

Publisert 8. sep. 2020 kl. 19.30
Oppdatert 8. sep. 2020 klokken 19.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 284 ord
NED: Oljeprisen stuper tirsdag, etter priskutt fra Saudi-Arabia. Foto: AP

Ved 19.30-tiden er Brent-oljen ned hele 5,71 prosent til 39,66 dollar pr. fat, mens WTI-oljen faller 6,37 prosent til 36,57 dollar pr. fat.

Ifølge tall fra Johns Hopkins University har 27,3 millioner mennesker blitt smittet av coronaviruset, og mer enn 897.000 har mistet livet.

Oljeaksjene på Oslo Børs stupte tirsdag. Equinor falt 3,37 prosent, mens Aker BP falt 4,36 prosent. Internasjonalt er BP ned 3 prosent, ExxonMobil er ned 3,3 prosent, mens ConocoPhillips faller mer enn 4 prosent.

Nedgangen kommer blant annet etter at Saudi-Arabia nylig gjorde sitt største priskutt siden mai, noe som indikerer svak etterspørsel fremover. Faktisk kuttet Saudi Aramco sine offisielle salgspriser (OSP) til nesten alle regioner, og mer enn markedet ventet.

– Man har hatt en fundamental driver av oljeprisen, som er usikkerheten rundt etterspørselsutsiktene knyttet til Covid-19 og gjenåpningen av økonomier globalt. Denne usikkerheten har blitt forsterket av det faktum at Saudi-Arabia reduserer salgsprisene, spesielt til det viktigste asiatiske markedet, sier Harry Tchilinguirian, leder for råvareanalyse i BNP Paribas, ifølge Wall Street Journal.

– Markedet returnerer til virkeligheten

Rekordhøy oljeimport fra Kina, tilbakelevering av biler til amerikanske veier og bratte produksjonskutt drev en oppgang etter at råprisene stupte i vår, skriver Wall Street Journal. Kinesiske innkjøp har imidlertid avtatt siden midten av juli, oppgangen i amerikansk bensinetterspørsel har stoppet og OPEC har økt oljeproduksjonen. Alle disse faktorene har kombinert ført til lavere oljepris. 

– Problemet er at bensinetterspørselen i USA ikke fortsatte å øke. Akkurat nå returnerer markedet tilbake til virkeligheten, sier Eugen Weinberg, leder for råvareanalyse i Commerzbank. 

Tall fra USA viser at bensinetterspørselen er rundt 8-10 prosent under nivået rundt denne tiden i fjor, skriver Wall Street Journal.