Equinors-senter fortsatt i det blå

Mellom 2011 og 2016 betalte Equinor nærmere en halv milliard kroner for et ikke-eksisterende forskningssenter i Angola. Senteret er fortsatt ikke bygget.

Publisert 14. sep. 2020 kl. 07.56
Oppdatert 14. sep. 2020 klokken 07.57
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 186 ord
FORTSATT IKKE BYGGET: Mellom 2011 og 2016 betalte Equinor nærmere en halv milliard kroner for et ikke-eksisterende forskningssenter i Angola. Foto: NTB Scanpix

Equinor   , den gang Statoil, var et av flere oljeselskaper som overførte såkalte «sosiale bidrag» for å få lov til å lete etter olje utenfor kysten av Angola.

Deler av bidraget skulle gå til et forskningssenter. Equinor overførte 420 millioner kroner til Angolas statseide oljeselskap Sonangol for dette prosjektet. De omstridte Angola-utbetalingene havnet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i 2016, men siden har det vært stille.

I dag er forskningssenteret fortsatt ikke bygget, og Equinor har jevnlig har purret på Sonangol for å få informasjon om fremdriften, skriver Stavanger Aftenblad/E24.

Sonangol hevder de har pengene på konto og at selskapet skal oppfylle forpliktelsene om senteret.

– Det kommer ikke til å skje, sier seniorforsker Aslak Orre ved Chr. Michelsens institutt. Han sier at Angola er konkurs og at det ikke hjelper om oljeselskapet har pengene på konto.

– Gjelden er så formidabel at det er helt urealistisk at de vil bygge senteret, sier Orre.

Erik Haaland, talsperson for internasjonale operasjoner i Equinor, sier Sonangol både skriftlig og muntlig at pengene skal brukes på senteret.

– Vårt ansvar er å følge opp dette med Sonangol. Det gjør vi jevnlig, sier Haaland til Stavanger Aftenblad/E24.

(©NTB)