BP: – Verdens oljeforbruk kan ha toppet seg i 2019

Energiselskapet BP mener at etterspørselen etter olje kanskje aldri blir like stor igjen.

Publisert 15. sep. 2020 kl. 13.11
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 164 ord
TOPPEN: BP tror olje-toppen er nådd.  Foto: Bloomberg

I en ny rapport mandag legger BP frem tre ulike scenarioer for etterspørselen etter olje fremover, der samtlige har regnet inn et fall i oljeetterspørselen de neste 30 årene. Hvor stort fallet blir er forskjellig i de tre scenariene, men BP legger ikke skjul på at oljetoppen kan være nådd i 2019, melder CNN. 

I «business as usual»-scenarioet, der myndighetene og befolkningen fortsetter i det samme mønsteret som de har gjort til nå, så vil oljeetterspørselen øke i kjølvannet av coronaviruset, flate ut i 2025 og deretter synke fra 2030. 

I de to andre scenariene tar myndighetene sterkere grep mot utslipp og det vil være signifikante endringer i miljøfokuset i befolkningen. Her vil oljeetterspørselen aldri øke til tidligere nivåer i kjølvannet av coronakrisen og dermed nådde etterspørselen sitt toppunkt i 2019. 

Rapporten som nå kommer fra BP er totalt forskjellig fra den de ga ut i fjor da de så vekst i oljeetterspørselen inn i 2030.