Leterakett fikk børsjuling tross kjempefunn

Total dropper to letebrønner utenfor Sør-Afrika etter gigafunn. Selv om partner Africa Energy fikk lide på børs, mener sjefen funnet er gull verdt når eierandelen skal selges.

ATTRAKTIV: Total er fornøyde med Odfjell-riggen «Deepsea Stavanger» som igjen har levert varene i Sør-Afrika. Mye tyder på at det kan bli flere Afrika-turer selv om den nåværende kontrakten blir noe kortere enn enkelte hadde ventet. Foto: Africa Energy
Olje

– Dette er fantastisk for Africa Energy. Funnet er veldig stort og mye bedre enn ventet, sier selskapets konsernsjef Garrett Soden til Finansavisen.

Den canadiske letemyggen er en del av et Total-ledet partnerskap som onsdag kunngjorde et betydelig gasskondensatfunn i blokk 11B/12B utenfor kysten av Sør-Afrika.

På 1.800 meters havdyp i «Luiperd-1»-brønnen påtraff Odfjell-riggen «Deepsea Stavanger» en 73 meter lang gasskondensat-kolonne, noe som er vesentlig større enn det store «Brulpadda-funnet samme rigg gjorde for halvannet år siden. 

Brønnen var den første av et planlagt program på inntil tre letebrønner. Etter onsdagens storfunn mener imidlertid Total det har nådd et tilstrekkelig nivå for å kunne gå rett på kommersialisering. Dermed avsluttes boreprogrammet nå.

– Det er veldig positivt for oss når det gjelder verdien av vår eierandel i blokken, sier Soden.

Africa Energy inngikk i august en avtale om øke sin eierandel til 10 prosent. Total eier 45 prosent, mens Qatar Petroleum og CNR International eier 25 og 20 prosent.

FORVIRRET OVER KURSRAS: Konsernsjef Garrett Soden i Africa Energy. Foto: Africa Energy

Børsras

Til tross for det enorme gassfunnet, stupte Africa Energy på børsen i Stockholm.

Ved 16-tiden onsdag var aksjen ned over 24 prosent. Det skjønner toppsjefen lite av.

– Jeg tror det skyldes spekulanter som jakter kortsiktige borekatalysatorer og håpet på olje, men jeg tror ikke de forstår verdien av hva vi har funnet og utviklingspotensialet.

– Med dagens markedsklima er det en spennende tid å selge vår eierandel til ESG-fokuserte olje- og gasselskaper, som ser etter muligheter for å erstatte kull med gass, sier Soden.

Han påpeker at Africa Energy er et rent leteselskap som ikke vil bli involvert i en dyr utvikling.

– Derfor ser vi nå på den beste måten å skape aksjonærverdier. Intensjonen er å selge eierandelen i løpet av de neste 6-12 månedene.

– Vi vil også gå videre med blokk 2B i Sør-Afrika hvor vi skal bore en letebrønn tidlig neste år. Vi annonserte en «farm out» tidligere i år og venter myndighetsgodkjennelse i fjerde kvartal.

Til tross for onsdagens fall er Africa Energy-aksjen fortsatt opp 35 prosent siden årsskiftet.

Mer til Odfjell-rigg?

At ikke det skal bores flere brønner betyr at «Deepsea Stavanger» snart er ferdig i Sør-Afrika i denne omgang. Men Total er så fornøyd med den norske riggen at det kan bli flere Afrika-turer.

– Den tester nå brønnen. Innen utgangen av november vil riggen slippes og trolig returnere til Norge. Så vil Total sannsynligvis se på å hyre riggen igjen for den neste borekampanjen i Sør-Afrika før leterettighetene utløper i september 2022, sier Soden.

Oljetoppen påpeker at det fortsatt er mye å gjøre på blokken. Det skal bores avgrensningsbrønner pluss flere letebrønner øst på det 19.000 kvadratkilometer store området.

Soden mener lokasjonen er unik for å gjøre et gassrelatert funn. Spesielt i en tid med økt fokus på å få ned klimagassutslippene og med tanke på Sør-Afrikas storforbruk av kull.

– Vi er 70 kilometer fra en eksisterende rørledning hvor det er behov for mer gass. Både infrastruktur og etterspørsel er på plass til attraktive priser, sier han.

– Total vil snakke med myndighetene om gassbehovet og hvordan en best mulig utvikling vil se ut. Det er en god ESG-story her med tanke på å erstatte kull og diesel i Sør Afrikas strømproduksjon.

I tillegg påpeker Soden at det er mye verdi i kondensatvæsken, som kan selges både innenlands og internasjonalt til en premie til Brent-prisen.

– Fullfinansiert

Africa Energy er notert i Toronto og Stockholm. Største eier er den svenske Lundin-familien.

Mens interessen for oljeleting er liten i Canada, er den desto større i Norden hvor selskapet har sterk tilknytning.

I jakten på hydrokarboner benyttes det norsk rigg, norske seismikkskip, samt norske meglerhus, som bare i år har fikset to overtegnede emisjoner på til sammen 53 millioner dollar.

– Vi er fullfinansiert. Ved utgangen av tredje kvartal vil vi ha rundt 40 millioner dollar i cash og ingen gjeld. Vi ser nå på å kapitalisere blokk 11B/12B på den mest effektive måten for å skape aksjonærverdier. Det samme gjelder blokk 2B, sier Soden.

I tillegg til andelene i Sør-Afrika, er selskapet medeier i en lisens utenfor Namibia.

sør-afrika
total
africa energy
deepsea stavanger
gassfunn
breaking
Nyheter
Børs
Olje