<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeanalytiker om prisfallet: – Fest setebeltene

Analytiker i Rystad Energy mener de kommende ukene vil være viktige for oljeprisen.

    Publisert 29. okt. 2020 kl. 05.58
    Oppdatert 29. okt. 2020 klokken 07.24
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 267 ord
    FEST BELTET:  Bjørnar Tonhaugen, sjef for globale oljemarkeder i Rystad Energy, mener ukene som kommer er viktige for oljen. Foto: Eivind Yggeseth

    Oljeprisen har stupt de siste dagene og er siden mandag ned om lag 6 prosent. Det er spesielt stor økning i antall smittede av coronaviruset, i tillegg til at oljelagrene bygger seg opp, som sørger for prisfallet.

    Brentoljen handles torsdag morgen 0,4 prosent opp til 39,17 dollar. WTI-oljen stiger også 0,4 prosent til 37,52 dollar.

    Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 38,92 da Oslo Børs stengte onsdag.

    En rapport fra det amerikanske energidepartementet fra i går bidro stort til oljeprisfallet.

    Den viste at oljelagrene i USA økte med 4,3 millioner fat forrige uke. Det er største økning siden slutten av juli. Totalt antall fat på lagring nå er 492,4 millioner fat – om lag 9 prosent høyere enn fem års glidende gjennomsnitt for tiden vi nå er inne i.

    Om lag 66,6 prosent av oljeproduksjonen og 44,5 prosent av gassproduksjonen var onsdag tatt ut av drift i den amerikanske delen av Mexicogulfen, på grunn av stormen Zeta.

    Oppblussing

    Oppsving i coronasmitte uroer markedene stort, og investorene frykter nå om etterspørselen kan komme tilbake til verdiene vi så før pandemien slo ut. Tilbake i mars skjedde noe av det samme: Land verden over stengte ned og etterspørselen stupte, hvilket sendte oljeprisen rett ned.

    Det kan se ut som vi nærmer oss noe slikt med Angela Merkels meldinger om ny lockdown i går.

    Bjørnar Tonhaugen, sjef for globale oljemarkeder i Rystad Energy, mener covid-19-restriksjonene er det som leder prisfallet, med valget på en god adreplass. Libya og oljelagertallene bidrar også. 

    – Med så mye usikkerhet fra alle kanter vil ukene fremover være avgjørende for oljen. Så fest setebeltene før valget og følg med på nyhetene om coronaviruset, er Tonhaugens råd.