– Muligheten til å jobbe i et oljeselskap ble litt for fristende

Trond Omdal var fondsforvalter i under et år før han hoppet av og grep en jobbmulighet i oljeknøtten Okea. 

SKIFTER BEITE: Trond Omdal slutter som forvalter i Pensum og tar rollen som investorkontakt i Okea. Foto: Ole Christian Rønning
Olje

Den tidligere profilerte oljeanalytikeren Trond Omdal har hoppet fra den ene jobben til den andre etter at han sluttet i Pareto våren 2018.

Først skulle han lede oljeavdelingen til Fearnley Securities' Investment Banking-divisjon. Men etter kun syv måneder i stillingen valgte han å gå tilbake til sin vante rolle som oljeanalytiker – i samme meglerhus. Et halvt år senere var han helt ute.

Så var han selvstendig næringsdrivende i litt over et halvt år, som energikonsulent, før han i februar 2020 ble ansatt som forvalter i Pensum Asset Management. 

Super avkastning

Timingen kunne knapt vært bedre med tanke på avkastningen, for fondet ble født 23. mars – midt i coronakrakket. Energifondet har siden den datoen gitt en avkastning på 65,3 prosent, noe som også er betydelig bedre enn referanseindeksen, og 22 prosentpoeng bedre enn Hovedindeksen. 

Men nå bytter han likevel jobb igjen. Fra 1. januar skal Omdal blir investorkontakt (IR) i det børsnoterte oljeselskapet Okea  

– Hva er årsaken til dette?

– Muligheten til å jobbe i et oljeselskap ble litt for fristende. Jeg kjenner Erik (Erik Haugane, adm. direktør i Okea) litt fra før og jeg har tro på forretningsideen om å utvikle mindre oljefelt på en effektiv måte, sier Omdal.

OKEA-SJEF: Erik Haugane, her fra Pareto-konferansen i 2019. Foto: Iván Kverme

Muligheter for mindre aktører

Han sier videre at det har «ligget litt i kortene» at han på et eller annet tidspunkt kunne tenke seg å jobbe for et oljeselskap igjen. Før Omdal ble en profilert analytiker i diverse meglerhus, jobbet han for Statoil i åtte år.

– Okea er et betydelig mindre selskap enn jeg har jobbet i før, men nå som de store oljeselskapene beveger seg mer mot fornybar energi, blir det større muligheter for mindre aktører som Okea. Det er spennende, sier Omdal.

Ettersom Okea har sitt hovedkontor i Trondheim blir det mye reising for Omdal. Han skal for det meste benytte selskapets kontorer i Oslo.

Beholder en rolle i Pensum

Meldingen internt i Pensum var at forvaltningshuset forsterker sitt team med ansettelsen av Bjørn Rise som ny forvalter av energifondet. Men dette var en konsekvens av at Omdal først grep en mulighet hos Okea.

Omdal vil fortsette å ha en aktiv rolle i Pensum, både i «investeringskomiteen og som rådgiver for mandatet», ifølge den interne meldingen. 

Bjørn Rise, som overtar styringen av energifondet, har blant annet vært analytiker i Tiger Asset Management i New York, og analytiker for SEB Investment Management i London. 

«Rise har en lang erfaring fra analyse og forvaltning innen energi, og representerer samme markedssyn som Trond Omdal og resten av Pensum sitt forvalterteam hva gjelder energisektoren», skriver Pensum i meldingen.

Halvert aksjekurs

Okea har i dag en børsverdi på kun 880 millioner kroner. Akkurat som i alle andre oljeselskaper, har aksjekursen fått seg trøkk med den lave oljeprisen. Kursen har halvert seg i år og fallet siden børsnoteringen sommeren 2019 er enda litt større. 

Haugane har sagt tidligere at han føler selskapet blir til en viss grad misforstått av investorer:

«Dette er nytt for mange investorer, et nisjeselskap som det vi er. I forhold til verdien av produksjonen og sånt, er vi åpenbart underpriset. Men vi investerer ikke i leting og er derfor ikke eksponert for den risikoen. Det tror jeg ikke alle skjønner», sa Haugane til Finansavisen i fjor.

«Vi er veldig fornøyde med å få Trond Omdal med på laget. Vi mener Omdals lange og brede erfaring fra oljebransjen og kompetanse fra finansbransjen vil styrke selskapets IR-rolle ytterligere», sier Erik Haugane i pressemeldingen.

Nåværende investorkontakt i Okea, Ståle Myhre, vil flyttes til en nyopprettet stilling innen forretningsutvikling og kundekontakt, og vil rapportere til forretningsdirektør Dag Eggan.