Oljeprisen stiger på Biden-forventninger

Analytikere hevder markedet begynner å prise inn realiteten med en nye president i USA.

VIL FATTE TILTAK: Joe Biden, USAs nye president, venter å slå hardere ned på oljeindustrien, samt ta landet tilbake til Parisavtalen.  Foto: Reuters
Olje

Onsdag ble Joe Biden innsatt som den 46. presidenten i USA. Noen timer tidligere kom det rapporter om at Biden ønsker å underskrive en rekke presidentordre, allerede så tidlig som i løpet av dagen.  Forventninger om Biden sine klimavennlige tiltak er med på å sende oljeprisen oppover onsdag. 

Brent-oljen omsettes i skrivende stund for 56,31 dollar fatet, opp 0,73 prosent. WTI-oljen er opp 1,00 prosent og handles til 53,51 dollar pr. fat.

Det ventes blant annet at presidenten vil ta USA tilbake til Paris-avtalen, i tillegg til flere andre tiltak som har til hensikt å redusere oljeproduksjonen. Ifølge senioranalytiker i Price Futures Group, Phil Flynn, vil dette ha innvirkning på oljeprisen.

«Jeg tror Biden-administrasjonen fra første stund vil gjøre det klart at det er en ny sheriff i byen og at vi vil gå tilbake til miljøvennlig politikk», hevdet Flynn til Reuters. «Dette vil føre til høyere prisen og markedet begynner å prise inn denne realiteten», sa han videre. 

Den påtroppende finansministeren Janet Yellen oppfordret også lovgivere til å fatte sterke tiltak med hensyn på økonomisk stimulering for et par dager siden. Dette sammen med en svakere dollar, var med på å sende oljeprisen oppover. 

Det ventes også lagertall fra American Petroleum Institute (API) i løpet av dagen. Reuters har foretatt en undersøkelse blant seks oljeanalytikere som i gjennomsnitt tror at oljelagrene har falt med 300.000 fat i uken frem til og med 15. januar. Bensinlagrene ventes å stige med tre millioner fat.