Dubai-topp: – USA er en stor aktør nå

Ekspertene bommet og meldte fall når sannheten viser at oljelagrene økte i forrige uke. Energiministeren i De forente arabiske emirater anerkjenner USA som en stor aktør.

STIGER: Oljelagrene stiger i USA. Foto: Dreamstime
Olje

Oljeprisen steg utover dagen onsdag etter Joe Biden ble innsatt som USAs 46. president. Utover kvelden sank imidlertid prisen, før den i dag har tatt seg noe opp igjen.

Brent-oljen handles nå 0,4 prosent opp til 55,92 dollar pr. fat. WTI-oljen koster 53,11 dollar for et fat. Det tilsvarer en oppgang på 0,3 prosent.

Råoljelagrene i USA steg med 2,6 millioner fat i forrige uke, ifølge American Petroleum Institute (API), som er USAs største bransjeorganisasjon for petroleumsindustrien.

Analytikerne ventet derimot et fall på 1,2 millioner fat. Foregående uke ble det rapport et fall i oljelagrene på 5,8 millioner fat, og analytikerne ventet 2,3 millioner fat mindre. 

Nedstengningen i Kina som følge av nye smittetilfeller fortsetter å legge en demper på oljeprisen. Kina er verdens største importør av olje, og når landet stenger ned går etterspørselen samme vei.

IEA ser nå også svakere etterspørsel i tiden fremover, hvilket også legger press på oljeprisen. Vaksineutrullingen tar tid, og det er heller ikke positivt.

De amerikanske markedene venter på stimulipakke som lar vente på seg. Alt dette sørger for å holde oljeprisen på relativt uendrede nivåer hittil i år. 

– Stor aktør

Amerikansk oljeproduksjon har stagnert på 11 millioner fat per dag, ifølge Energy Information Administration (EIA). Det er ikke ventet at produksjonen vil øke nevneverdig.

– USA er en stor aktør nå. De har høy produksjon og har skapt mange arbeidsplasser, sier Suhail al-Mazrouei, energiminister i De forente arabiske emirater.

Han forteller at landet fortsetter å ta ut fat fra oljelagrene og tror markedet blir balansert før OPEC+-kuttene går ut i april 2022. 

API-tallene viser også at bensinlagrene steg med 1,1 millioner fat, mens destillatlagrene steg med 0,8 millioner fat i forrige uke. Analytikerne ventet 2,8 millioner flere fat bensin og ventet et fall på hele 4,3 millioner fat destillat.