– Etterspørselen vil hente seg inn igjen

Oljeprisen stiger mandag morgen.

STIGER: Oljeprisen peker oppover mandag morgen. Foto: NICK OXFORD
Olje

Brent-oljen står mandag morgen i 55,42 dollar fatet, mens den lå på rundt 55,0 dollar fatet sent fredag kveld. WTI-oljen koster 52,49 dollar fatet, opp 0,63 prosent. 

Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 55,64 dollar ved stengetid på Oslo Børs fredag. 

Brent-oljen starter dermed uken med oppgang etter at vaksineringen har begynt å ta seg opp globalt. Astra Zeneca har blant annet uttalt at det vil øke leveransene til Europa med ni millioner doser i første kvartal, slik at totalt 40 millioner vil bli levert. 

«Etterspørselen vil hente seg inn igjen totalt sett, ledet an av markedene i Asia og Nord Amerika. Europa og Latin Amerika vil henge etter siden den økonomiske gjeninnhentingen ikke vil være like sterk og rask», skriver FitchSolutions i et notat. 

OPEC-implementering 

OPEC og de tilhørende partnerne estimerer at de implementerte 99 prosent av de avtalte oljeproduksjonskuttene i januar, ifølge Bloomberg News, som henviser til en ikke navngitt kilde.

Ifølge Bloomberg var implementeringen forrige måned på 103 prosent blant medlemmene i kartellet og 93 prosent for ikke-OPEC-partnere, som inkluderer Russland og Kasakhstan. 

Overholdelsesdataene er foreløpige og vil bli gjennomgått på tirsdag av kartellets Joint Techincal Committee (JTC), melder TDN Direkt. JCT skal presentere vurderingen og møte med Joint Ministerial Monitoring Committee (JMMC) på onsdag for å diskutere alliansens strategi. Det er usannsynlig at JMMC vil anbefale noen endringer i politikken, ifølge delegater som ikke ønsker å være navngitt, ifølge TDN. 

Høyere amerikansk produksjon

Tall fra det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA, fredag viste at USA produserte 11,124 millioner fat olje pr. dag i november, mot 10,432 millioner fat pr. dag i oktober. Det tilsvarer en oppgang på 6,6 prosent på månedsbasis, melder TDN Direkt. 

I den største oljeproduserende staten, Texas, endte produksjonen på 4,653 millioner fat pr. dag i november, mot 4,644 måneden før.  I den amerikanske delen av Mexicogulfen var produksjonen på 1,701 millioner fat pr dag i perioden, mot 1,056 måneden før. 

Gassproduksjonen økte også i perioden og endte på 112.274 millioner kubikkfot pr. dag, mot 109.042 måneden før.