Oljeanalytiker Bjarne Schieldrop: – Utsiktene for oljemarkedet er ganske schizofrene for tiden

Bjarne Schieldrop i SEB skriver i sin oljekommentar at oljeprisen blir presset av økte smittetall og treg vaksinering – men også at gjeninnhentingen i andre halvår ser oppløftende ut.

Oljetradere ser oljeprisen over 80 dollar i 2022, ifølge Bjarne Schieldrop, råvaresjef i SEB.
Olje

Oljeprisen på et fat nordsjøolje henter seg noe inn i løpet av morgentimene til 55,38 dollar fatet etter å ha falt i løpet av helgen.

Oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB skriver i sin oljekommentar mandag at prisen virker «schizofren», der forskjellene mellom dagens pris og anslagene for morgendagen er svært forskjellige.

Han viser til at prisen på den ene siden er lav og presset på grunn av pandemien, mens prognosene og estimatene for prisen ved slutten av året er mer oppløftende.

«Bearish»

Schieldrop skriver i kommentaren at økonomiske nedstengninger, elendige raffinerimarginer i Europa som produserer på 65 prosents kapasitet, færre reisende under den kinesiske månefeiringen, økt oljelagring i Kina med tendenser til økte køer for tankskip minner oss på at pandemien fremdeles er i full sving.

– Verden er derfor fremdeles i virusets grep på mange måter, skriver han. 

«Bullish»

På den andre siden skriver Schieldrop at det ikke mangler på prognoser som viser til en fremtidig oppgang i markedet. 

Han viser til rapporter fra Agrus Crude Live-arrangementet som tok sted ved slutten av januar, der oljetradere argumenterte for at det internasjonale energibyrået IEA er for negative til etterspørselsutsiktene. De skal ha vist til at IEA ikke dekker mer enn 50 prosent av markedet, noe de mener blir misvisende.

Analytikerne og forhandlerne som Schieldrop viser til trekker videre frem at de venter at oljeetterspørselen vil ta seg opp fra andre- og tredjekvartal, de venter skuffende produksjon fra parter utenfor Opec-kartellet, at Iran ikke vil komme tilbake dette året, behovet for full beskyttelse fra Opec+ ved årsslutt og oljepriser som kan skyte opp til 80 dollar fatet i andre halvdel av året.

– Hva de argumenterer for er ikke bare at ting vil bli bedre, men at de vil bli bedre enn de var både i 2020 og akkurat nå, skriver Schieldrop.