Bjarne Schieldrop i SEB: – Oljemarkedet nærmer seg et «frenzy»

Analytiker Bjarne Schieldrop i SEB venter en oppgang for oljemarkedet i nærmeste fremtid.

FRENZY: Oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB venter en oppgang for oljemarkedet. Foto: Lise Åserud
Olje

Prisen på et fat nordsjøolje (brent spot) faller omtrent 0,2 prosent til 57,7 dollar fatet onsdag formiddag.

– Oljemarkedet nærmer seg et «frenzy», skriver oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB i sin oljekommentar onsdag.

Han viser blant annet til at Shell ifølge Bloomberg har kjøpt fem lagre med nordsjøolje med ytterliggere bud på syv til. Det er det største Nordsjø-enkeltkjøpet siden Bloomberg startet dekningen i 2008.

– Shell er den største kjøperen av fysisk olje i verden, og handlingen er sannsynligvis en god indikator på hva som er i vente. Den gir også en indikator på et hurtig innstrammende marked som nærmer seg et «frenzy».

Oljelager og Iransk eksport

Analytikeren viser også til at kinesiske råoljelagre ligger på sitt laveste nivå på over et år, samt at en fersk undersøkelse fra American Petroleum Institute (API), som er USAs største bransjeorganisasjon for petroleumsindustrien, viser at råoljelagrene i USA ble redusert med 4,3 millioner fat i forrige uke. 

Oljekartellet Opec venter at oljelagre vil komme tilbake til sitt femårige gjennomsnittsnivå i løpet av andre halvdel av 2021.

Schieldrop skriver videre at USAs nye president kan tillate Iran å eksportere mer olje, men at det sannsynligvis ikke vil skje før en ny atomavtale er på plass, noe som vil ta tid.

– Det har vært en bekymring for at Biden ville tillate en økning av Iransk råoljeeksport. Det vil han nok gjøre over tid ettersom JCPOA atomavtalen etter hvert blir gjenopplivet og reaktivert. Men det vil ta tid (ikke før 2022), og det er svært usannsynlig at han vil la Irans eksport øke før det, ettersom det vil svekke forhandlingskraften til USA, skriver Schieldrop.