Opec+ møtes neste uke – Tror på enighet tross ulike ønsker

4. mars skal oljekartellet Opec+ møtes for å diskutere videre produksjonskutt. Tross ulike ønsker tror oljeanalytiker i SEB Bjarne Schieldrop at gruppen blir enige.

OLJE: Oljeanalytiker Bjarne Schieldrop tror ikke det blir en større krangel mellom Russland og Saudi Arabia under Opec-møtet 4. mars. Foto: Lise Åserud
Olje

Oljeprisen på et fat nordsjøolje (brent spot) ligger relativt flatt i løpet av dagen på 63,20 dollar fatet.

Neste uke skal Opec+ møtes for å diskutere videre kutt, der det allerede nå er klart at Russland og Saudi Arabia har forskjellige ønsker for oljeproduksjonen. 

– Det er en selvfølge at den nåværende oljeprisen kun skyldes Opecs produksjonskutt. Uten de nåværende kuttene ville det globale oljemarkedet vært oversømmet av olje, skriver oljeanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB i sin oljekommentar.

Han viser til at gruppen holder tilbake 8,1 millioner fat olje pr. dag, sammenliknet med nivået i oktober i 2018.

– Saudi Arabia er svært ivrige etter å følge enda høyere oljepriser, på bekostning av å holde produksjonen på den strammere siden, selv om det risikerer å vekke skiferoljebeistet USA. Russland er derimot ikke så glad i å holde tilbake produksjonen fra markedet for alltid.

Tror på enighet

Schieldrop skriver derimot at meglerhuset ikke venter en større trefning mellom partene, ettersom diskusjonene allerede har pågått i lengre tid.

– Vi tror i stor grad at kampene om dette emnet allerede er tatt. Først i mars i fjor da priskrigen mellom de to herjet på sitt verste, og så igjen i januar da forhandlingene ble intense. Vi mener imidlertid at det siste møtet i januar førte til en slags enighet og forståelse for hva de to partene vil. Russland får lov til å følge en produksjonsutvikling tilbake til normalen i en akseptabel hastighet, mens Saudi Arabia får spille for prisvekst.