Det var OPECs store hodepine – nå er den borte

Skiferolje er ikke et tema lenger.

KVITT HODEPINE: Saudi-Arabias energiminister Prins Abdulaziz bin Salman trenger ikke å frykte amerikansk skiferolje lenger. Foto: NTB
Olje

Når samarbeidspartnerne i OPEC+ møtes i morgen, forventer markedet at produksjonskuttene trappes ned med rundt 1,5 millioner fat pr. dag, hvorav Saudi-Arabia står for én million fat ved å avslutte sitt frivillige kutt.

OPEC+ har mer enn 7 millioner fat daglig produksjon i bakhånd, men trenger – selv med oljepriser over 60 dollar –  ikke å bekymre seg for å måtte kjempe om markedsandeler med amerikanske skiferoljeprodusenter når denne produksjonen skal tilbake i markedet.

– Den dramatisk lavere aktiviteten i USA, sammen med det høye produksjonsfallet i skiferolje og presset fra investorer om å fokusere på disiplin fremfor vekst, betyr etter mitt syn at skifer ikke vil komme tilbake der det var i USA, sa Occidental Petroleum-sjef Vicki Hollub i en paneldebatt på CERAWeek, den store energikonferansen som i år arrangeres heldigitalt.

Ingen snakker om skifer

Nyhetsbyrået har merket seg at drakampen mellom OPEC og amerikansk skiferolje er omtrent fraværende på denne ukens konferanse, med kun én eneste debatt om temaet. Toppsjefene i verken ExxonMobil eller Chevron har tatt ordet skifer i sin munn, etter at begge har kuttet sine Permian-investeringer.

– La det være klart. OPEC har slitt veldig med å tilpasse seg de amerikanske aktørene og deres evne til å vokse på lave priser. Nøkkeldebatten innad i OPEC er hvilken oljepris som er lav nok til å unngå en massiv amerikansk respons, sier analytiker Raoul LeBlanc i IHS Markit, arrangør av konferansen.

– Prioriterer aksjonærene

Han ser ingen slik respons på dagens oljeprisnivåer.

– Private selskaper vil trolig øke aktiviteten på oljefeltene, men ikke nok til en meningsfull økningen av USAs produksjon. Amerikanske oljeinvesteringer vil trolig holde seg rundt 60 milliarder dollar i år, omtrent som 2020, da selskapene prioriterer avkastning til aksjonærene, fortsetter LeBlanc.

Frontkontrakten for Brent-oljen stiger 0,3 prosent til 62,90 dollar fatet i hittil i dagens handel, mens WTI-oljen er opp 0,3 prosent til 59,95 dollar fatet.