Mulig kjempefunn på trappene

Markedet tripper etter nyheter fra BW Energys oljeboring utenfor kysten av Gabon. Selskapet hinter om snarlig oppdatering.

TROR PÅ FUNN: Finansdirektør Knut Sæthre (f.v.) og konsernsjef Carl Arnet i BW Energy er optimistiske til den pågående oljeboringen utenfor kysten av Gabon. Foto: BW Energy
Olje

Etter en lengre nedstengning på grunn av coronapandemien, har BW Energy satt i gang boreprosjektet tilknyttet oljefunnet Hibiscus utenfor kysten av Gabon.

Boringen har pågått i to uker og går som planlagt. Fredag kommuniserte BW Energy at selskapet vil komme med mer informasjon om resultatene fra oljeboringen i forbindelse med fremleggelsen av førstekvartalsrapporten den 20. mai.

Finansdirektør Knut Sæthre i BW Energy utelukker ikke at selskapet vil komme med nyheter før det.

– Om vi klarer å fortsette boringen i det tempoet vi har nå, tror jeg vi kan komme med nyheter lenge før det. Det er avhengig av hvordan det går med boringen, men jeg håper at vi kan få ut en melding om hva vi har funnet i slutten av denne uken eller neste uke, sier han.

Store forventninger

Det er knyttet store forventninger til brønnene som nå bores.

– Brønnene de borer nå er veldig spennende. De kan triple oljereservene i oljefunnet Hibiscus. Basert på den oljen som allerede ligger i bakken er prosjektet svært lønnsomt, og flere fat med olje vil ha høy verdi, sier analytiker Tom Erik Kristiansen i Pareto Securities.

VENTER UTBYTTER: Analytiker Tom Erik Kristiansen tror på utbytter fra BW Energy fra 2023. Foto: Iván Kverme

Sæthre i BW Energy er optimistisk.

– Man vet jo aldri helt sikkert hva som ligger under bakken, men det er nok rimelig sikkert at vi finner olje. Spørsmålet er mer hvor mye vi finner, sier han.

Tregangeren

Utvikling av oljefunnet Hibiscus er det neste store prosjektet for BW Energy utenfor Gabon. På Hibiscus har selskapet til nå boret en oljebrønn og fått påvist 46 millioner fat olje. Etter å ha gjennomført analyser av seismikk og annen data, mener BW Energy at funnet kan være tre ganger så stort som dagens oljereserver. 

For å bevise dette gjør BW Energy nå en såkalt avgrensningsbrønn. Dette er en letebrønn som bores for å bestemme utstrekningen og størrelsen av olje som allerede er påvist av en letebrønn.

– Hvis den er vellykket vet vi at funnet er større enn dagens reserver, som vil være positivt, sier Kristiansen i Pareto.

Betydelig utbytter

 Selskapet har hatt stor suksess med utviklingen på oljefeltet Tortue i samme område. Ikke bare treffer selskapet blink med boringen på feltet, men det selger også oljen derfra til historisk høye priser.

HÅVER INN: BW Energy solgte olje til historisk høye priser i første kvartal. Foto: BW Offshore

I første kvartal solgte BW Energy 650.000 fat olje fra feltet utenfor Gabon. Oljen ble solgt til 66,70 dollar pr. fat, noe som er det høyeste prisnivået selskapet har hatt siden 2018. Produksjonskostnaden lå på 23 dollar pr fat. Dermed tjente BW Energy i nærheten av 30 millioner dollar i kvartalet.

– Det betyr åpenbart veldig mye for oss, det gir en helt annen kontantstrøm. Mye av det går rett inn i nye investeringer, men det blir litt overskuddskontanter sammenlignet med hva vi hadde sett for oss, sier finansdirektør Sæthre.

Kristiansen i Pareto tror fokus på BW Energys langsiktige utbyttepotensial vil øke fremover og være positivt for aksjekursen.  Han tror selskapet vil betale utbytte til aksjonærene når selskapets nåværende leteplaner utenfor Gabon er klare for produksjon.

– Vi tror de vil betale høye utbytter fra 2023, sier han.