– Oljeetterspørselen vil styrkes ytterligere

Oljeprisen stiger torsdag morgen og er opp for tredje dag på rad. 

OPP: Oljeprisen stiger torsdag morgen.  Foto: Bloomberg
Olje

Oljeprisen stiger torsdag morgen og brent-oljen er opp 0,77 prosent, til 71,76 dollar. WTI-oljen er opp 0,66 prosent, til 69,21 dollar.

Brent-oljeprisen har i løpet av natt til torsdag truffet 72 dollar fatet for første gang siden mai 2019.

Til sammenligning kostet et fat nordsjøolje 70,94 dollar ved stengetid på Oslo Børs onsdag. 

Oljeprisen stiger dermed for tredje dag på rad på grunn av forventninger om en økning i drivstoffetterspørselen senere i år, spesielt i USA, Europa og Kina. Samtidig opprettholder store produsenter forsyningsdisiplin, melder Reuters. 

Konsensus blant aktørene, inkludert OPEC +, er at etterspørselen etter olje vil overstige tilbudet i andre halvdel av 2021, noe som har økt prisene den siste tiden. 

OPEC +-data viser at mot slutten av året vil etterspørselen etter olje være 99,8 millioner fat pr. dag mot et tilbud på 97,5 millioner fat pr. dag. Etterspørselsveksten vil i stor grad komme i USA, blant annet på grunn av økt bilbruk i sommer, kombinert med økende drivstoffbehov i Kina og Storbritannia. 

«Oljeetterspørselen vil styrkes ytterligere, ledet an av USA, Europa og Kina», skriver råvareanalytikeren Vivek Dhar fra CBA i et notat, melder Reuters. 

Lagertall

Det har også tikket inn lagertall, som viser at råoljelagrene i USA falt med 5,4 millioner fat i forrige uke. Det fremgår av en undersøkelse fra American Petroleum Institute (API), som er USAs største bransjeorganisasjon for petroleumsindustrien, melder TDN Direkt. 

API-tallene viser videre at bensinlagrene økte med 2,5 millioner fat, mens destillatlagrene økte med 1,6 millioner fat i forrige uke.