De forente arabiske emirater vil ikke forlenge OPEC-avtale

De forente arabiske emirater støtter økning av oljeproduksjonen, men ønsker ikke å forlenge den foreløpige OPEC-avtalen.

Publisert 4. juli 2021 kl. 16.26
Oppdatert 4. juli 2021 klokken 16.34
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 337 ord
KJEPPER I HJULENE: De forente arabiske emiratene stiller seg mot OPECs ønske om å forlenge DoC-avtalen, noe som har bremset forhandlingene om produksjonsopptrapping. Foto: NTB Scanpix

Medlemslandene i OPEC+ klarte ikke å komme til enighet vedrørende nedtrappingen av produksjonskutt da de møttes før helgen. 

Søndag skriver Bloomberg News at De forente arabiske emirater støtter OPECs avgjørelse om å trappe opp oljeproduksjonen igjen med 2 millioner fat pr. dag mellom august og desember, men at de ikke ønsker å forlenge den foreløpige DoC-avtalen.

Den foreløpige avtalen er inngått mellom de 13 OPEC-medlemmene og 10 ikke-OPEC-land og har som hensikt å begrense oljeproduksjon. Avtalen løper ut i april 2022, men de øvrige OPEC-medlemmene har ønske om å forlenge avtalen til desember 2022. 

Emiratene takker nei til å forlenge avtalen, og stikker dermed kjepper i hjulene for forhandlingene. 

Urettferdig

Begrunnelsen er at de ønsker å få produsere mer olje. Etter dagens avtale har De forente arabiske emirater en grunnproduksjon på 3,2 millioner fat pr. dag. Dette innebærer at en tredjedel av landets totale produksjonskapasitet står ubrukt, noe Emiratene mener er langt mer enn de andre medlemslandene, i følge Bloomberg.

– Det er totalt urettferdig, uttaler Emiratenes olje- og infrastrukturminister Suhail Al Mazrouei til Bloomberg.

VIL PRODUSERE MER: De forente arabiske emiraters olje- og infrastrukturminister, Suhail Al Mazrouei. Foto: NTB Scanpix

Forhandlingene kommer etter at den globale gjenåpningen etter coronapandemien har økt etterspørselen etter olje. OPEC+ kuttet produksjonen ved pandemiens utbrudd, og nå har den økte etterspørselen og det snevre tilbudet i markedet presset oljeprisene over 75 dollar pr. fat den siste tiden. 

– Det er uklokt å la oljeprisen stige til et nivå som verdensøkonomien ikke tåler, sier Al Mazrouei til CNBC. 

Forhandlingene skal gjenopptas mandag.

De forente arabiske emirater har tidligere luftet ideen om å forlate OPEC . En eventuell exit ville sannsynligvis forårsaket kaos i oljemarkedene og en priskrig lignende den mellom Russland og Saudi Arabia i april 2020, skriver CNBC. 

Al Mazrouei understreker at de ikke har planer om å droppe ut av avtalen, men ønsker ikke å betinge produksjonsøkningene på en eventuell fortsettelse av den, ifølge Bloomberg.

DNB-analytiker Helge André Martinsen har troen på at landene vil nå et kompromiss på mandag, med Russlands ønske om å øke oljeproduksjon og Saudi Arabias prioritet om å forlenge avtalen forbi april.