<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

IEA nedjusterer global etterspørsel etter smitteblomstring

Det internasjonale energibyrået har sluppet rapport for juli. 

Publisert 12. aug. 2021 kl. 10.35
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 524 ord
NED: IEA nedjusterer etterspørselen for inneværende og neste år.  Foto: Dreamstime

Produksjonsavtalen i OPEC+ i forrige måned vil gi en umiddelbar «boost» til oljemarkedet, som vil langt på vei hjelpe med å gjenopprette markedsbalansen, skriver Det internasjonale energibyrået (IEA) i sin siste oljemarkedsrapport for august, ifølge TDN Direkt. 

I juli ble oljekartellet OPEC+ enige om å oppjustere produksjonen med 400.000 fat pr dag hver måned fra august til desember.

IEA skriver at avtalen, som kolliderer med avtagende etterspørselsvekst og høyere produksjon utenfor alliansen, vil slukke de dvelende antydningene om et kortsiktig tilbudsunderskudd eller supersyklus. 

Byrået advarer imidlertid om at en oppblomstring av deltavarianten kan avspore en innhenting på samme tid som at flere oljefat når markedet.

Nedjusterer global etterspørsel

  • IEA ser nå en global oljeetterspørsel på 99,31 millioner fat pr. dag i 2022, ned fra tidligere estimat på 99,45 millioner fat pr. dag.
  • Videre ser IEA nå en global oljeetterspørsel på 96,15 millioner fat pr. dag i 2021, en nedjustering med 290.000 fat fra forrige måneds anslag.

Call on OPEC nedjustert

  • IEA ser nå en Call on OPEC pluss lagerendringer på 27,1 millioner fat pr. dag i 2022, fra tidligere estimat på 28,3 millioner fat.
  • Videre anslår IEA en Call on OPEC pluss lagerendringer på 27,0 millioner fat pr. dag i 2021, en nedjustering fra 27,2 millioner fat fra forrige rapport.

Oppjusterer produksjon utenfor OPEC

  • IEA anslår at oljeproduksjonen i land utenfor OPEC vil bli på 66,75 millioner fat pr. dag i 2022, sammenlignet med anslaget på 65,69 millioner fat pr. dag i forrige rapport.

Tallene inkluderer råolje, kondensater og NGL, samt olje fra ikke-konvensjonelle kilder.

  • Oljeproduksjonen i land utenfor OPEC i 2021 anslås å være 63,87 millioner fat pr. dag, ned fra tidligere anslag på 63,93 millioner fat pr dag.

Lagertallene stupte i juni

De globale oljelagrene har falt skarpt, og OECD-industrilagrene falt i juni med hele 50 millioner fat, til et nivå som er 131 millioner fat lavere enn femårsgjennomsnittet.

Lagertrekkene kan fortsette resten av året, mener IEA, gitt at sanksjonene rettet mot Iran fortsetter å holde den iranske råoljen utenfor markedet.

Men lagrene kan snu tilbake til et overskudd i 2022 hvis OPEC+ fortsetter å avvikle produksjonskuttene og produsentene – som ikke deltar i avtalen – fortsetter å øke produksjonen som en respons på høyere oljepriser.

«OPEC+ kan fortsatt sette kuttene på vent, fortsette eller reversere disse, som krevd av markedet, og det ser usannsynlig ut av avviklingen av kuttene vil fortsette i en lineær bane i 2022», skriver IEA.

... men steg i juli

  • Foreløpige olje- og produktlagertall for juli for USA, Europa og Japan viser en samlet oppgang på 4,2 millioner fat.
  • Råolje bevart i kortsiktig flyende lager økte med 4,5 millioner fat til 103,6 millioner fat i juli.

De foreløpige tallene for juli viste at industrilagrene falt i USA og Japan, mens det var en oppbygging i Europa. Produktlagrene steg i alle regionene med en samlet oppgang på 9,5 millioner fat.

  • Råoljelagrene i USA falt med 8,2 millioner fat, mens produktlagrene steg med 1,2 millioner fat.
  • De japanske råoljelagrene falt motsyklisk med 5,9 millioner fat måned over måned, mens de totale produktlagrene steg med 1,2 millioner fat, stort sett på linje med det sesongmessige mønsteret, opplyses det.
  • De europeiske råoljelagrene steg med 7,2 millioner fat i juli – godt hjulpet av Italia, Tyskland og Portugal. Samtidig steg produktlagrene med 5 millioner fat, fremgår det.