Fisker fra Lødingen eier Aker BP-aksjer for 120 mill.

Einar Ytterstad (68) kjøpte oljeaksjer med begge hendene rett før sommeren og er nå blant 50 største aksjonærer i Aker BP.

Publisert 15. sep. 2021 kl. 21.00
Oppdatert 17. sep. 2021 klokken 12.36
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 380 ord
OLJEPRISOPPGANG: Prisen for et fat Nordsjø-olje ligger nå på rundt 74 dollar, som er 44 prosent høyere enn ved årsskiftet. Foto: NTB

 

Mens oljeaksjer stiger på børsene grunnet høyere olje- og gasspriser, er en ukjent fisker fra Lødingen i Nordland blant de som satser på videre oppgang.

Einar Ytterstad er 43. største aksjonær i Aker BP. Over han på listen finner man Aker, BP og en haug av fond. Ytterstad er den første privatpersonen man finner på listen.

Aksjonærregistrene forteller at han kjøpte seg kraftig opp i Aker BP i løpet av juni, og nå eier aksjer for rundt 120 millioner kroner. 

Einar Ytterstad vil ikke kommentere aksjekjøpet overfor Finansavisen.

SATSER PÅ OLJE: Einar Ytterstad (68) fra Lødingen driver fiskeriselskap og har nå investert i oljeaksjer på Oslo Børs. Foto: Svein Rist

Formue fra fisk

Ytterstad-familien har i generasjoner drevet med handel og fiskeri på Lødingen. Men Einar Ytterstads formue virker å ha sitt opphav hovedsakelig fra fiskeriselskapet MortenLaks, som driver med oppdrett av laks, ørret og røye, samt kjøp og salg av hvitfisk. Ifølge Skatteetaten hadde Ytterstad en ligningsformue på 136 millioner kroner i 2019.

MortenLaks eies av Einar og hans to sønner Mats og Petter via selskapet Lødingen Bunkerdepot Holding. 2020-resultatet er ennå ikke klart, men fra 2015 til 2019 var det samlede overskuddet etter skatt i Mortenlaks på 162 millioner kroner. 


Gode tider

Årets avkastning i Aker BP er foreløpig på 17 prosent. Det ligger an til god lønnsomhet i 2021 gitt de høye olje- og gassprisene, samt skattepakken som kom rett etter prisene kollapset da pandemien kom i 2020. Ifølge estimater hentet inn av Infront, ventes det at selskapet får et nettoresultat på 6,7 milliarder kroner i år. 

Dessverre for Ytterstad er det ingen papirgevinst foreløpig. Aker BP produserer lite gass, og har derfor gjort det dårligere på børsen sammenlignet med for eksempel Equinor. Det var i juni at aksjen nådde sin foreløpige topp for året, på rundt 280 kroner. I dag handles aksjen til rundt 244 kroner. I mellomtiden har Ytterstad og de andre aksjonærene mottatt én utbyttebetaling.  

– Kjøp

DNB Markets oppgraderte sin anbefaling på aksjen fra hold til kjøp denne uken. 

«Med avklaringen av et nytt skatteregime, endelige investeringsbeslutninger på flere av prosjektene de neste 16 månedene, og styrkede utbytteutsikter, tar vi etter en periode med svakere kursutvikling anbefalingen opp fra hold til kjøp», skrev meglerhuset, som har et kursmål på 285 kroner.

Pareto Securities er også blant meglerhusene som anbefaler sine kunder å kjøpe aksjen nå.