<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Siktet for grov korrupsjon

Økokrim gjennomførte onsdag razzia mot oljemyggen PetroNor. Adm. direktør Knut Søvold og hans partner Gerhard Ludvigsen er pågrepet og siktet for grov korrupsjon.

Publisert 16. des. 2021
Oppdatert 22. des. 2021
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 510 ord
Article lead
+ mer
lead
RAZZIA: Økokrim gjennomførte en razzia i PetroNors lokaler onsdag morgen. Foto: Tore Meek
RAZZIA: Økokrim gjennomførte en razzia i PetroNors lokaler onsdag morgen. Foto: Tore Meek

PNOR

Onsdag morgen tok Økokrim seg inn i PetroNors lokaler på Skillebekk i Oslo som ledd i en etterforskning, og for å innhente informasjon om et straffbart forhold knyttet til enkeltpersoner i selskapet. Økokrim skriver i en pressemelding at etterforskingen er knyttet til prosjekter i Afrika. Hverken PetroNor eller andre selskaper er siktet.

I en børsmelding torsdag morgen bekrefter PetroNor at adm. direktør Knut Søvold er en av personene som er pågrepet i forbindelse med etterforskningen. Økokrim skal også ha pågrepet tidligere PetroNor-topp Gerhard Ludvigsen. De to er siktet for grov korrupsjon – noe som har en strafferamme på inntil 10 års fengsel.

Nekter straffeskyld

Søvold og Ludvigsen ble fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett torsdag. Marie Nesvik og Halvard Helle i advokatfirmaet Schjødt forsvarer henholdsvis Søvold og Ludvigsen. 

Advokat Nesvik har ikke besvart Finansavisens henvendelser, og det har heller ikke Knut Søvold. Advokat Helle opplyser til Finansavisen at Gerhard Ludvigsen nekter straffskyld.

Ifølge Dagens Næringsliv og E24, stiller Søvold seg uforstående til siktelsen, og han erkjenner ikke straffskyld.

Søvold og Ludvigsen varetektsfengsles til 23. desember. Begge undergis full isolasjon og brev- og besøksforbud i hele perioden, samt medieforbud frem til 18. desember, opplyser tingretten torsdag kveld.

Finansavisen har vært i kontakt med førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim, men hun vil ikke kommentere saken. PetroNor besvarte ikke henvendelser torsdag.

SIKTET: Adm. direktør Knut Søvold i PetroNor. Foto: PetroNor

Tette bånd

Søvold og Ludvigsen er tett forbundet gjennom flere selskaper. De to sitter i styret i Hemla, som i tillegg til å være relatert til PetroNor, strukturerer olje- og gassprosjekter i Øst- og Vest-Afrika. I tillegg er de to gjennom NOR Energy nest største aksjonær i PetroNor, med 10,52 prosent av aksjene.

Søvold eier også aksjer i PetroNor gjennom investeringsselskapene Gulshagen III, Gulshagen IV og Energie. Ludvigsen eier 6,60 prosent av PetroNor gjennom Ambolt Invest, og de to siktede kontrollerer til sammen 26,25 prosent av aksjene i PetroNor.

Stor utenlandsk eier

Største aksjonær i PetroNor er det Abu Dhabi-baserte investeringsselskapet Petromal Sole. Petromal er et datterselskap i det gigantiske konglomeratet National Holding, som fokuserer på olje og gass, samt andre naturressurser.

PetroNor har spesialisert seg på mindre oljefelt i Afrika sør for Sahara. Selskapets bærebjelke er nylige kjøpte eierandeler utenfor kysten av Republikken Kongo, men det er også tilstede i Nigeria, Gambia, Senegal og Guinea-Bissau.

PetroNor

  • Lete- og produksjonsselskap innenfor olje og gass.
  • Selskapet opererer i Kongo, Senegal, Gambia og Nigeria i Vest-Afrika.
  • Fusjonerte med African Petroleum i 2019 og ble børsnotert på Oslo Børs samme år.
  • Ledes av Knut Søvold.
  • Hovedkontoret ligger i London.

Permittert

Jens Pace, som sitter i PetroNor-styret, er konstituert som konsernsjef med umiddelbar virkning. Det fremgår også at selskapet samarbeider med myndighetene for å bidra til effektiv gjennomføring av etterforskningen. Pace var sjef i selskapet til utgangen av februar i fjor, og Søvold har sittet som toppsjef siden mars i fjor.

PetroNor-aksjen falt 11,7 prosent etter razzia-nyheten og fortsatte børskollapsen med et fall på nye 12 prosent torsdag morgen. Aksjen hentet så inn igjen mye av det tapte, og var ved stengetid på Oslo Børs ned litt over 3 prosent.