<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Utelukker ikke 100 dollar fatet

Goldman Sachs tror vi vil se høy oljeetterspørsel de neste to årene. Inflasjon og produksjonspress skaper oppside for oljeprisen.

    Publisert 19. des. 2021 kl. 10.10
    Oppdatert 19. des. 2021 klokken 14.53
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 496 ord
    BLIR DYRERE: Goldman Sachs tror oljeprisen stiger til 85 dollar fatet, og utelukker ikke tresifrede tall. Foto: Dreamstime

    Etterspørselen etter olje var allerede på rekordnivåer før omicron-varianten kom, og etter hvert kommer etterspørselen etter flyreiser til å ta seg opp igjen, sier lederen for Goldman Sachs' energiforskning, Damien Courvalin.

    Ifølge Courvalin er det en mulighet for at oljeprisen vil stige til 100 dollar pr. fat, melder CNBC.

    «Vi hadde allerede rekordhøy etterspørsel før denne nyeste varianten, og så legger man til høyere flyetterspørsel og at den globale økonomien vokser fortsatt. Da ser du hvordan vi i snitt vil ha en ny  rekordhøy etterspørsel i 2022 og igjen i 2023», sa Courvalin i en briefing med journalister fredag.

    I KNESTÅENDE: Men flytrafikken har stor oppside, mener Goldman Sachs. Foto: Bloomberg

    Bort med reiserestriksjoner

    Både brentoljen og den amerikanske råoljen passerte 80 dollar fatet de seneste månedene, samtidig som etterspørselen overgår tilbudet. Omicron-varianten har imidlertid dempet etterspørselen noe, og prisene har sklidd tilbake til like over 70 dollar den seneste tiden. 

    I mellomtiden forventer Courvalin at restriksjoner som hindret flyreiser vil bli fjernet.

    «Inntil helt nylig var land som Australia, New Zealand og Singapore veldig aggressive når det gjelder å begrense internasjonale reiser. Det er i ferd med å bli lempet på», sier han. 

    «Vi må vente på at denne bølgen går over, men det tyder på at internasjonale reiser bør komme seg ytterligere neste år.»

    Opp til 110 dollar

    Courvalin tror oljeprisen vil ligge på 85 dollar pr. fat i 2022, med en mulighet for at den kan stige ytterligere 5 til 10 dollar, skriver CNBC. Men han vil heller ikke utelukke at oljeprisen når 100 dollar fatet, og mener det er to ting som kan føre til det:

    Det første er at kostnadene øker etter hvert som oljeselskapene øker produksjonen:

    «Det er inflasjon overalt ellers i økonomien, og til slutt er det inflasjon i oljetjenester», sier Courvalin. 

    Det andre er hvis oljetilførselen ikke klarer å mette etterspørselen etter hvert som landene åpner igjen etter pandemien. 

    Da kan oljeprisen stige til så mye som 110 dollar pr. fat, ifølge analytikeren. 

    Ser oljeprisen i 150

    SER ENDA STØRRE OPPSIDE: Christopher Wood, global aksjestrateg for Jefferies. Foto: Bloomberg

    Jefferies' globale aksjestrateg, Christopher Wood, sa i begynnelsen av desember at oljeprisen kunne mer enn bli doblet fra dagens nivå, som var på 72 dollar pr. fat. 

    – Oljen nådde over 80 dollar med store deler av Asia stengt, og Kinas grenser er i praksis fortsatt stengt. (...) I en virkelig gjenåpnet verden kan oljeprisen gå til 150 dollar ettersom tilbudsbegrensningene er dramatiske, sa Wood under et intervju med CNBC. 

    Ifølge Wood vil oljeprisen stige i en gjenåpnet verden fordi ingen investerer i olje, mens verden fortsatt konsumerer fossilt brensel. Det kan føre til en oljeprisoppgang som «definitivt kan eskalere inflasjonsskrekken».

    Så lenge OPEC+ sitter i førersetet, forventer JP Morgan at oljeprisen vil teste 125 dollar pr. fat i løpet av neste år, og overskride 150 dollar pr. fat i 2023.

    Det ble sagt i slutten av november.

    JP Morgan-analytikerne tror OPEC+ vil dempe tempoet i produksjonsøkningen tidlig neste år, og neppe øke tilbudet med mindre oljeprisen er godt forankret.