<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– En innrømmelse av at OPEC ikke kan levere

Oljeministrene i OPEC+ holder seg til planen. Dubai-basert ekspert tviler på at det vil stagge et «marked som skriker etter olje.»

    Publisert 2. feb. 2022 kl. 13.59
    Oppdatert 2. feb. 2022 klokken 15.48
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 458 ord
    HOLDER STØ KURS: Oljeministrene i OPEC+, deriblant Prins Abdulaziz bin Salman fra Saudi-Arabia. Bloomberg
    Analytiker om OPEC: – Delikat diplomati
    Senior markedsøkonom Edward Bell i Dubai-baserte Emirates NBD mistenker at USA utøver press for å få Saudi-Arabia til ensidig å øke oljeproduksjonen.

    Oljeministrene i OPEC og samarbeidslandene (OPEC+) har annonsert sin beslutning om mars-produksjonen. De er enige om å holde seg til planen om å øke produksjonen med 400.000 fat pr. dag også i mars, melder Bloomberg onsdag ettermiddag, og viser til delegater. 

    Dette var i tråd med anbefalingen fra den såkalte overvåkningskomitéen i OPEC+ (JMMC), og ikke minst forventningene fra ganske samstemte eksperter. Beslutningen var enstemmig.

    Ifølge planen OPEC+ inngikk i juli i fjor skal produksjonen økes med 400.000 fat pr. dag hver måned frem til september 2022. Neste møte er terminfestet til 2. mars. 

    Ikke i nærheten

    Fasit så langt viser derimot at OPEC+ ikke har vært i nærheten av å levere de 400.000 fatene.

    – Dette er en viktig grunn til at vi ser oljepriser på 90-tallet. Tall fra desember viser at OPEC+ leverte drøyt halvparten (av 400.000 fat pr. dag, red. anm.), mens OPEC leverte to tredjedeler til et marked som skriker etter olje, sa senior markedsøkonom Edward Bell i Dubai-baserte Emirates NBD til Bloomberg TV i forkant av onsdagens beslutning. 

    – Om OPEC+ skulle bestemme seg for 400.000 fat i mars, hersker det en genuin bekymring om at dette er et litt for aggressivt mål for dem på så kort sikt, fortsatte han.

    Ifølge Bell vil OPEC+ ved ikke å gjøre endringer sende et veldig negativt signal til markedet.

    – Dette i den forstand at prisene vil sprette opp betydelig. Det vil være en slags innrømmelse av at de ikke klarer å levere i henhold til plan, sa økonomen.

    Mistenkte USA-press

    Senioranalytiker Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities åpnet overfor Finansavisen tirsdag for at Saudi-Arabia kan ha en overraskelse på lur.

    – Det er ikke utenkelig at USA nok en gang legger press på saudi-araberne for å komme med en ensidig produksjonsøkning, sa han.

    Bell var inne på noe av det samme.

    – Man kan mistenke at eksternt press utøves fra land som USA mot produsenter som Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, land som også har et sterkt bilateralt forhold til USA. Alternativ kan OPEC+ erkjenne at produksjonen har kommet til kort, men at dette skal gjøres opp for de kommende månedene av land som har ledig kapasitet, sa økonomen videre.

    – Delikat diplomati

    I tillegg til Saudi-Arabia og Emiratene trakk han frem Kuwait og Irak som andre mulige land som kan bidra med produksjonsøkninger.

    – Dette vil kreve en delikat diplomatisk prosess, men en slik anerkjennelse vil langt på vei kunne befeste posisjonen OPEC+ har som en pålitelig produsent, sier Bell.

    Frontkontrakten for Brent-olje har reagert opp på OPEC+-beslutningen, og står i 15.40-tiden onsdag ettermiddag i 89,70 dollar pr. fat, opp 0,6 prosent i dagens handel. WTI-oljen stiger 0,7 prosent til 88,80 dollar pr. fat.