<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aker BP-sjefen nekter å juble

Aker BP leverte nok et rekordkvartal, men lar utbyttet stå i ro til tross for skyhøy inntjening. – Vi hopper ikke i jubel hver gang oljeprisen går opp, sier Hersvik.

Publisert 28. apr. 2022 kl. 07.01
Oppdatert 28. apr. 2022 klokken 16.37
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 543 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP. Foto: Iván Kverme

 

Dagen etter at Vår Energi leverte knallsterke tall for første kvartal, fulgte Kjell Inge Røkke og Akers oljeselskap etter.

Aker BP, som vil passere Vår Energi og bli det største uavhengige oljeselskapet på norsk sokkel etter kjøpet av Lundin Energys olje- og gassvirksomhet, viser at også de håver inn penger på dagens olje- og gasspriser.

– Første kvartal i år ble enda et rekordkvartal for Aker BP, drevet av høye olje- og gasspriser kombinert med stabil produksjon, lave kostnader og lave utslipp, sier konsernsjef Karl Johnny Hersvik.

Rører ikke utbyttet

Aker BP har besluttet å dele ut et utbytte på 0,475 dollar pr. aksje i andre kvartal. Selskapet ser et utbytte på 1,9 dollar pr. aksje for helåret, som vil betales i fire kvartalsutbetalinger.

Utbyttet holdes dermed i ro sammenlignet med det som ble lagt frem da Aker BP annonserte planene om kjøp av Lundin-eiendelene.

– Vi har etablert en utbyttepolitikk og vil øke med minst fem prosent i året. De som fulgte med da vi annonserte Lundin-transaksjonen vil også huske at vi annonserte en utbytteøkning som innebærer at vi er opp 40 prosent fra i fjor, sier Hersvik i et pressetreff torsdag morgen.

Han adresserer også forventningene som ligger i markedet. Onsdag jekket konkurrenten Vår Energi opp utbyttet fra 800 millioner til 1 milliard dollar.

– Det er mulig det er forventninger der ute, men de som har vært med oss en stund vet at vi ikke hopper i jubel når oljeprisen går opp, og at vi heller ikke går ned i en dyp bølgedal når oljeprisen går ned, fortsetter han.

Aker BP skriver i rapporten at det er god kapasitet for ekstraordinære utbytter eller tilbakekjøp av aksjer om oljeprisen holder seg over 65 dollar fatet.

Knuste forventningene

Driftsresultatet kom inn på 1,78 milliarder dollar i første kvartal, mens resultatet etter skatt ble på 537 millioner dollar. Resultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) ble på rett over 2 milliarder dollar.

Det var på forhånd ventet et driftsresultat på 1,63 milliarder dollar i første kvartal, og et resultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 1,86 milliarder dollar.

Videre ser selskapet fortsatt driftsinvesteringer på rundt 1,6 milliarder dollar for året. Leteutgiftene ventes å bli rundt 400 millioner dollar i 2022, mens avviklingskostnader ventes til om lag 100 millioner dollar.

Aker BP har allerede annonsert produksjonen i kvartalet. Nettoproduksjonen kom på 208.200 fat oljeekvivalenter pr. dag. Den realiserte oljeprisen var på 100,9 dollar pr. fat oljeekvivalenter, mens den realiserte gassprisen var 171 dollar målt i oljeekvivalenter.

Aker BP

 

(Mill. dollar) 1. kv./21 1. kv./20
Driftsinntekter 1.291 1.133
Driftsresultat 1.775 591
Resultat før skatt 1.837 501
Nettoresultat 537 127

Kjøper Lundin-eiendeler

Det var i desember i fjor at meldingen om at Aker BP slår seg sammen med Lundin Energys olje- og gassvirksomhet. Det sammenslåtte selskapet vil bli det største børsnoterte oljeselskapet som utelukkende fokuserer på norsk sokkel.

Avtalen verdsatte Lundin Energys olje- og gassvirksomhet til 125 milliarder kroner.

Etter at fusjonen er gjennomført vil Aker ha en eierandel på 21,2 prosent, BP en eierandel på 15,9 prosent og Lundin-familien gjennom Luxembourg-baserte Nemesia med 14,4 prosent. De resterende Aker BP- og Lundin Energy-aksjonærene vil ha en eierandel på 48,6 prosent i Aker BP.

Sluttføring av transaksjonen med Lundin Energy ventes å skje 30.juni 2022.

Aker BP får for øvrig ikke med seg utbyttet Lundin skal utbetale nå etter første kvartal, men all kontantstrøm fra og med juli i Lundins oljevirksomhet vil tilfalle Aker BP og deres aksjonærer, opplyser finansdirektør David Torvik Tønne.