<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Oljeprisene kan bli fanget i negativ spiral

Lettelser i coronarestriksjoner i Kina motvirkes av bekymringer for BNP-veksten i USA, og oljeprisene faller fredag morgen.

    Publisert 20. mai 2022 kl. 07.46
    Oppdatert 20. mai 2022 klokken 07.47
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 238 ord
    TOMME GATER: I Shanghai. Foto: Bloomberg

    Oljeprisene trekker nedover fredag morgen, men Brent-oljen er tydelig opp siden stengetid på Oslo Børs torsdag. 111,14 dollar pr. fat er ned 0,6 prosent så langt i dagens handel, men er over 3 dollar over nivåene på oppunder 108 dollar pr. fat da børsen stengte i går.

    Håpet om at kinesisk drivstoffetterspørsel kan få seg et løft på lettelse av coronarestriksjoner motvirkes av bekymringer for den økonomiske veksten.

    Oljepriser fanges?

    «Hvis tallene for amerikansk BNP-vekst fortsetter å surne, kan oljeprisene bli fanget av den negative spiralen på børsene,» skriver SPI Asset Management-direktør Stephen Innes ifølge CNBC i et kundenotat.

    Samtidig er USA på vei inn i kjøresesongen, og Federal Highway Administration (FHA) melder ifølge Reuters at bilister kjørte 277 milliarder miles i mars, 7,9 milliarder miles mer enn i mars i fjor og 5 milliarder mer enn i mars 2019. 

    Bilkjøringen toppet dermed 2019-nivåer for første gang siden coronapandemien.

    Iran får ikke solgt

    Videre vedtok Representantenes Hus torsdag et lovforslag som tillater presidenten å utstede en såkalt «emergency declaration» som vil gjøre det ulovlig for selskaper å øke bensin- og drivstoffpriser for mye. Ifølge nyhetsbyrået er det dog usannsynlig at lovforslaget kommer seg gjennom Senatet.

    Iran sliter for øvrig med å få solgt sin olje, ettersom Russland selger til for eksempel Kina med betydelige rabatter. Nesten 40 millioner fat iransk olje skal være lagret på tankskip i Asia og  er på jakt etter kjøpere.