ONS, STAVANGER: 150 milliarder i investeringer og 170 milliarder i skatteinnbetalinger.
Det er to av nøkkeltallene konsernsjef Karl Johnny Hersvik la på bordet da han inntok podiet under olje- og energimessen ONS i Stavanger tirsdag morgen. Tallene tegner et bilde av omfanget av Aker BPs egenopererte felt og prosjekter de neste fem-seks årene.
Disse prosjektene forventes å skape 145.000 årsverk i leverandørindustrien, ifølge Aker BP selv, basert på vurderingene gjort i konsekvensutredningene. Feltene der selskapet er partner, som Wisting, kommer på toppen.
Aker BP har vokst seg stadig større gjennom funn og oppkjøp. I år tok man et nytt steg oppover stigen gjennom fusjonen med Lundins oljevirksomhet i Norge. Dermed passerte det Kjell Inge Røkke-dominerte selskapet Vår Energi og ble Norges tredje største oljeselskap – bak statsdominerte Equinor og statseide Petoro.
Tror på norsk renessanse
Samtidig som en rekke internasjonale aktører har solgt seg ned eller ut av norsk sokkel i senere år, satser altså Røkkes Aker for fullt. Den strategien deler de med Vår Energi.
– Hvordan opplever du interessen for norsk sokkel, både fra investorers og industriens perspektiv, nå som vi står midt oppe i en energikrise og Russlands krigføring?
– Jeg vil si at interessen for norsk sokkel aldri har vært større. Det er på grunn av en veldig vellykket norsk skatte- og energipolitikk som har ligget fast over mange år, sier Hersvik og fortsetter:
– I tillegg har skattepakken, som kom i juni 2020 og ga en høy motivasjon til å gjennomføre prosjekter, også skapt stor interesse, sier Hersvik og legger til at det inkluderer industriaktører og energipolitikere.
– Er det en fornyet interesse?
– Ja, selvfølgelig. Det er ikke så mange måneder siden man snakket om å legge ned olje- og gassindustrien her. Den eksisterer ikke nå. Det er en god illustrasjon på hvor godt velutviklet norsk energipolitikk og norsk sokkel fungerer som en sikker energileverandør.
– Tror du det kan komme utenlandske aktører inn igjen på norsk sokkel?
– Ja. Jeg er ganske sikker på at vi kommer til å se en ganske stor konsolidering på norsk sokkel, og at vi kommer til å se utenlandske selskaper og kapitaleiere på vei tilbake til norsk sokkel.
Investeringsrush
Aker BP jobber nå intenst sammen med partnere og leverandører for å levere de totalt 15 utbyggingsplanene (PUD) som skal inn til staten før nyttår, for å rekke fristen i oljeskattepakken.
Aker BP-sjefen er opptatt av å få frem at selskapet hans nå leverer på lovnadene som ble gitt da bransjen fikk en håndsrekning under pandemien.
– Tiltakspakken et bredt flertall på Stortinget vedtok for to år siden har vært en fantastisk suksess for både leverandørindustri og samfunnet for øvrig, sa Hersvik mandag.
– Nå står vi her litt over to år senere og ser det direkte resultatet av tiltakspakken som ble vedtatt, la han til, og pekte på den nylige tildelingen av kontrakten på 1,6 milliarder til Rosenberg Worley i Stavanger for å bygge deler av den nye sentralplattformen på Valhall-feltet.
Aker BP begynte høstsesongen med å levere planene for Trell&Trine-prosjektet til seks milliarder, men det er noen langt større prosjekter som er på vei.
Det inkluderer blant annet: