Svimlende milliardverdier i Røkkes teknologiselskap

Aker-kontrollerte Cognite rigges for børs, og Danske Bank verdsetter teknologiselskapet til hele 7 milliarder kroner.

OPPSIDE I TEKNOLOGI: Kjell Inge Røkkes Aker eier 65 prosent av børsaktuelle Cognite. Danske Bank mener teknologiselskapet bør løfte Aker-kursen.  Foto: Eivind Yggeseth
Oljeservice

Kun tre år er gått siden Kjell Inge Røkkes Aker, sammen med John Markus Lerviks Fast Search & Transfer, etablerte og frontet Cognite som Aker-systemets teknologiselskap.

Allerede nå ser etableringen ut til å kunne bli svært så lukrativ.

Cognite

  • Digitaliseringsselskap som ble etablert av John Markus Lervik i 2017 og som raskt fikk Kjell Inge Røkkes Aker som største eier og finansieringskilde.
  • Cognites målsetning er å bli verdensledende på å samle inn fysiske data fra industriproduksjon, digitalisere dataene, og så gjøre datamaterialet tilgjengelig for industriselskaper og analyseselskaper.
  • Jobber med blant andre Aker BP, men har også selskaper som Wallenius Wilhelmsen på kundelisten.
  • Selskapet nærmer seg 300 ansatte, og i år er målet en omsetning på nær 300 millioner kroner.
  • Aker eier 65 prosent, mens John Markus Lervik og Aker BP eier 10 prosent hver. Aker-sjef Øyvind Eriksen privat eier 2 prosent av selskapet, og er også styreleder i Cognite.

Skyhøye verdier

Det er ventet at Aker sikter mot en børsnotering av Cognite, og de to Danske Bank-analytikerne Christian Yggeseth og Håkon Hjelstuen har regnet på hvilke verdier som trolig ligger i selskapet.

Det er på mange måter et friskt anslag
Christian Yggeseth, Danske Bank

I en analyse verdsetter de Cognite til svimlende 7 milliarder kroner.

– Det er på mange måter et friskt anslag, men vi har tatt utgangspunkt i hvordan markedet har priset tilsvarende selskaper når de har hentet finansiering, sier Yggeseth til Finansavisen.

Sammenligner med andre

Danske Bank-analytikerne baserer verdsettelsen av Cognite på blant annet på forholdet mellom selskapsverdi og omsetning (EV/sales) hos seks sammenlignbare selskaper som ligger på private hender, og seks selskaper notert på Nasdaq og New York-børsen.

Sammen med Cognites finansielle resultater og markedstrender, mener analytikerne i Danske Bank at de har et godt nok grunnlag til å estimere hvilken pris selskapet kan oppnå ved en eventuell børsnotering i 2020.

HAR REGNET PÅ COGNITE: Analytiker Christian Yggeseth i Danske Bank. Foto: Danske Bank

Med EV/sales på 15 i 2019 og 12 i 2020 bør Cognite forsvare en selskapsverdi på henholdsvis 5,3 og 7,7 milliarder, ifølge analysen.

Da har analytikerne sett for seg at selskapet vil omsette for 356 millioner kroner i 2019 og 641 millioner i 2020, noe som tilsvarer en vekst på henholdsvis 177 prosent og 80 prosent.

Cognites årsrapport fra 2018 viste at inntektene gikk fra 30 til nesten 164 millioner kroner og at selskapet satt igjen med nesten ni millioner kroner på bunnlinjen. Det viser at selskapet er et av IT-selskapene som nå vokser raskest i Skandinavia.

«På grunn av mangel på informasjon er det krevende å sette en verdi på private selskaper, og små endringer i resultatene kan gi store utslag for teknologiselskaper som vokser raskt», heter det i analysen.

Viktig for oljeindustrien

Danske Bank-analytikerne Yggeseth og Hjelstuen mener Cognites digitaliseringsteknologi og kunnskap innen såkalt Big Data-analyse er gull verdt for oljeselskapene.

Det gjelder blant annet når de skal redusere letekostnadene eller gjøre driften tryggere, mer miljøvennlig og mer effektiv.

Vi har anslått en marginforbedring på 4–5 dollar fatet
Christian Yggeseth, Danske Bank

Analytikere viser også til en McKinsey-analyse der det estimeres at oljeselskapene kan forbedre resultatene med opptil 11 dollar pr. fat ved å digitalisere virksomheten. Det tilsvarer omtrent 300 milliarder dollar i året på global basis dersom potensialet nås i 2025. Samtidig viser undersøkelser at kun 10–20 prosent av oljebransjen er digitalisert.

Så langt har Aker BP vært en døråpner for Cognite, som har etablert en posisjon i digitaliseringen innen olje og gass. Yggeseth har tro på at Aker BP har mye å tjene på samarbeidet med Cognite, men er litt mer forsiktig i sine anslag enn McKinsey.

– Vi har anslått en marginforbedring på 4–5 dollar fatet. Siden den norske stat dekker 78 prosent av kostnadene på norsk sokkel, vil det aller meste av dette tilfalle statskassen, sier Yggeseth til Finansavisen.

– Hvis Aker BP lykkes fullt ut med sin digitaliseringsstrategi vil det øke NAV i Aker BP med 100 kroner. For Aker vil det bety 200 kroner, sier han.

Kraftig verdiøkning

Både Aker BP og Cognites konsernsjef John Markus Lervik, tidligere toppsjef i Fast Search & Transfer og Cxense-gründer, kontrollerer hver 9,6 prosent av aksjene i Cognite. Aker ASA investerte 42 millioner kroner i Cognite i 2017 og fikk 65 prosent av aksjene i retur.

I fjor kom også Cognites styreleder og Aker-sjef, Øyvind Eriksen, inn på eiersiden. Eriksen fikk kjøpe 2 prosent av aksjene for to millioner kroner og Cognite ble priset til 100 millioner.

Treffer Danske Bank blink i deres verdsettelse av Cognite på 7 milliarder, har Lerviks aksjer til en verdi på 672 millioner kroner, mens Eriksens aksjer på svært kort tid har gått fra to millioner kroner til 140 millioner kroner.

Aker ASAs eierandel i Cognite vil også passere 4,5 milliarder kroner, eller rundt 61 kroner pr. aksje i nettoverdi.

– Lite av dette er priset inn i Aker-aksjen i dag, sier Danske Bank-analytikeren, som tror Cognite kan bli børsnotert i løpet av 12 til 18 måneder.

– Jeg tror de tar inn et fond på aksjonærsiden, som for det første kan sette en pris på selskapet, men som også kan være en døråpner i andre markeder og vertikaler.

kjell inge røkke
cognite
aker
danske bank
john markus lervik
digitalisering
Nyheter
Aksjeanalyse
Teknologi
Oljeservice
Digital
Børs
Aksjeanalyse