Sævik-familien tok jafs i dumpingemisjon

Per Sæviks Havila Holding har kanskje fått en billig reise og tok en tredjedel av emisjonen i Axxis Geo Solutions. Småaksjonærene og flere større aksjonærer ble samtidig kraftig utvannet.

STØRST I AXXIS: Per Sæviks familieselskap Havila Holding eier nå mer enn 26 prosent av aksjene i Axxis Geo Solutions.  Foto: Eivind Yggeseth

Axxis Geo Services måtte kutte emisjonskursen med nesten 65 prosent da den lille seismikknykommeren torsdag hentet 225 millioner kroner i ny egenkapital.

I den rettede emisjonen ble det tildelt tilsammen 37,5 millioner aksjer til 6 kroner pr. aksje. Da Oslo Børs stengte bare noen timer tidligere, sto Axxis Geo-kursen i 17 kroner.

Sævik størst

Per Sævik valgte å kjøpe aksjer med begge hender i emisjonen og seiler nå opp som den desidert største aksjonæren i Axxis Geo Solutions.

Gjennom familieselskapet Havila Holding eide han nesten 15 prosent av Axxis Geo Solutions før emisjonen, en post som da var verdsatt til 54 millioner kroner.

I emisjonen spyttet Sævik inn 74 millioner kroner og ble tildelt 12,4 millioner nye aksjer – en tredjedel av hele emisjonen. Dermed økte han eierandelen i Axxis Geo Solutions til 26,4 prosent, noe som i går var verdsatt til 95 millioner kroner.

VALGTE EMISJON: Njål Sævik sitter i styret i Axxis Geo Solutions. Foto: Håkon Sæbø

For å sammenligne: Hadde emisjonen blitt gjort til torsdagens sluttkurs på Oslo Børs, ville Havila Holding ha sittet på verdier for over 260 millioner kroner.

Det lyktes ikke Finansavisen å få en kommentar fra Njål Sævik, som sitter i styret i Axxis Geo Solutions.

Blystad vannet ut

Inntil torsdag var Arne Blystad største aksjonær i Axxis Geo Solutions, men i emisjonen lot han seg vanne ut.

Blystad var storaksjonær i det tidligere tørrlastrederiet Songa Bulk, som etter salget av skipene til Star Bulk satt igjen med noe kapital og børsplassen. Axxis kom på børs ved å fusjonere med Songa.

VANNET UT: Arne Blystad deltok i emisjonen, men ble likevel sittende igjen med en lavere eierandel enn før. Foto: Ivan Kverme

Før emisjonen hadde Blystad en eierandel på nærmere 16 prosent i Axxis Geo Solutions, men etter å ha lagt 18 millioner kroner på bordet for å få tildelt tre millioner aksjer sitter han nå med en eierandel på knappe 11 prosent. Disse var i går verdt 39 millioner kroner.

Av de andre større aksjonærene endte også Jogeir Romestrand og Bjarte Bruheim opp med mindre eierandeler enn de hadde før emisjonen. De to eier nå henholdsvis 7,97 og 7,71 prosent av aksjene.

Adm. direktør Fredrik Platou hos Arne Blystad vil ikke kommentere emisjonen i Axxis og henviser til selskapet.

– Dumpingemisjon

Flere investorer som Finansavisen har vært i kontakt med, er ikke nådige til emisjonsprosessen.

– Det er dårlig selskapsstyring å gjennomføre en så til de grader dumpingemisjon, der hovedformålet visstnok er vekst, sier en av dem.

Axxis Geo Solutions opplyste i en melding fredag at rundt 90 millioner kroner av det som ble hentet inn i emisjonen vil bli brukt til å finansiere videre vekst og investeringer som trengs for å møte den økte aktiviteten innen havbunnsnoder. Videre skal 55 millioner kroner brukes til å styrke arbeidskapitalen ved å nedbetale leverandørgjeld.

I tillegg skal selskapet betale 68 millioner kroner som det skylder seismikkselskapet TGS knyttet til investeringer i et multiklientbibliotek på Utsira.

– Dette er et relativt nystartet og lite selskap i et segment der det er tøft å få finansiert for øyeblikket. Det er bakteppet her, uttalte finansdirektør Svein Knudsen i Axxis Geo Solutions til TDN Direkt fredag.

– TØFT Å FÅ FINANSIERING: Finansdirektør Svein Knudsen i Axxis Geo Solutions. Foto: Eivind Yggeseth

Han la til at bankgjeld i veldig liten grad var tilgjengelig for selskapet og at styret så egenkapital som eneste alternativ.

Kan bli «lukrativt»

I Finansavisen for en drøy måned siden sa analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier at Axxis Geo Solutions står foran en potensiell sterk og lønnsom vekst og at aksjen var «utrolig attraktiv».

En av investorene som Finansavisen var i kontakt med fredag, sier at det for aksjonærer som kjøper aksjen på 6 kroner kan bli «lukrativt».

– På kurs 6 betaler man i praksis 130 millioner for noe som kostet 360 millioner torsdag. Axxis er markedsledende og er nå rigget for sterk vekst med gode marginer, sier investoren.

ABG Sundal Collier var et av meglerhusene som ble valgt som tilrettelegger for emisjonen, sammen med Fearnley Securities og SpareBank 1 Markets.