– Hvis du ikke tilbyr et snev av grønt innhold er du ikke attraktiv for oljebransjen

Oljekrisen er over for oljeteknologiselskapet FourPhase. Nå tjener selskapet penger igjen.

KOSTNADSKUTTER: – Kombinerer man teknologien vår med filterløsninger og sandvaskeanlegg sparer oljeselskapene både kostnader og ressurser, sier Øyvind Heradstveit, daglig leder i FourPhase. Foto: Anders Horntvedt

BERGEN: – Hvis du ikke tilbyr et snev av grønt innhold, er det blitt vanskelig å være attraktiv som investeringsobjekt i oljebransjen, sier Øyvind Heradstveit (48), daglig leder og medgründer i oljeteknologiselskapet FourPhase.

Bedriften lager og selger spesiallagde metallkasser, såkalte sandsykloner, til bruk på oljeplattformene. Utstyret brukes til å behandle oljen som kommer opp fra bakken.

– Brønnstrømmen inneholder olje, gass, vann og sand i en salig blanding. Ved å kjøre den gjennom en syklon skiller sandpartiklene fra oljen får man mindre slitasje i prosessanlegget på plattformen, sier han.

Det skumleste er en ny korreksjon i oljeprisen nedover
Øyvind Heradstveit, FourPhase-sjef

– Drar i riktig retning

Forretningsideen imponerer neppe klimaidolet Greta Thunberg, men Heradstveit mener likevel innovasjonen drar oljeselskapene i riktig retning miljømessig.

Shell, Wintershall, Equinor, BP og Aker BP er blant kundene FourPhase har.

– Kombinerer man teknologien vår med filterløsninger og sandvaskeanlegg sparer oljeselskapene både kostnader og ressurser. Vi bidrar til at oljen håndteres på en mer effektiv og miljømessig måte ved at sand fjernes, og eventuelt vaskes uten bruk av kjemikalier, sier Heradstveit.

SELGER TIL OLJESELSKAPER: FourPhase holder til på Kokstad i Bergen. Foto: Anders Horntvedt

– Å sende store tanker med sand til land for rensing og destruksjon er i hvert fall noe vi bør komme bort fra, på grunn av både kostnader og CO2-utslipp, legger han til.

FourPhase-utstyret brukes både på norsk og britisk sokkel i Nordsjøen, i Aserbajdsjan, Mexico-gulfen, Asia og Nord-Afrika.

Cashet inn på salg til Oceaneering

Heradstveit har jobbet i norsk oljebransje siden 1990-tallet, og startet i 2003 design- og fabrikasjonsfirmaet Mechanica sammen med flere andre.

I 2011 ble selskapet solgt til amerikanske Oceaneering. Da satt Heradstveit igjen med rundt 70 millioner kroner.

Året etter var Heradstveit, Anders Arefjord, og et par andre i gang med et nytt firma, som er dagens FourPhase. 

Allerede i april 2014 ble aksjemajoriteten i selskapet solgt til det britiske private equity fondet Epi-V og det norske EV Private Equity, som på det tidspunktet het Energy Ventures.

Salgsgevinstene har styrket Heradstveits evne til å satse på en hobby som heller ikke gir spesielt mange bonuspoeng hos miljøbevegelsen.

Dagbladet og bladet Autofil skrev for tre år siden at Heradstveit trolig har Norges råeste bilsamling.

Norges eneste Morgan Aero 2011 Supersport og flere spesialmodeller fra Porsche, Renault er noen av bilene i stallen til oljegründeren.

– Nå ser vi vekst

I fjor økte omsetningen med 75 prosent. Selskapet tjente også penger for første gang etter at oljeprisen kollapset sensommeren 2014.

– Nå ser vi vekst, og vi ligger an til å ha vekst fremover. Det skyldes kort og godt at vi har mer utstyr i arbeid. Vi brukte de dårlige årene til å få på plass alle nødvendige systemer internt, optimalisere prosesser samt finpusse en teknologi som nå er den beste i sin klasse, reklamerer han.

– Hvilke mørke skyer ser du i horisonten?

– Det skumleste er et nytt fall i oljeprisen. Da skrur oljeselskapene av lyset og kutter alt de kan av kostnader. Da hjelper det ikke at vi bidrar til å gjøre produksjonen mer effektiv, sier han.

De kommende årene skal selskapet satse på markedet for offshore-rigger i USA.

OLJERENS: – Vi bidrar til at oljen håndteres på en mer effektiv og miljømessig måte. Foto: Anders Horntvedt

– Vi jobber også med et nytt og kompakt multifase separasjonssystem i Midtøsten. Ved å bruke teknologien vår har oljeselskapene muligheter for å spare. 

– Potensialet er enormt, men også denne delen av bransjen er superkonservativ, sier Heradstveit.

FourPhase

(Mill. kr)20182017
Driftsinntekter137,578,6
Driftsresultat15,41,0
Resultat før skatt13,3−0,3
Årsresultat11,3−1,2
Eiere: Energy Ventures IV (66,6 %), Anders Arefjord (10,1 %), Øyvind Hansen Heradstveit (9,9 %), Stig Harald Albriktsen (8,5 %), andre (4,9 %).